Hopp til innhold

Victoria fortviler over sparetiltak: – Mange overgripere kommer til å gå fri

Nordlandssykehuset kutter samarbeidet om et overgrepsmottak i Harstad. Dermed kan personer utsatt for seksuelle overgrep nord i Nordland få en reisevei på flere hundre kilometer for å få hjelp.

Victoria Mathiassen - bilde fra voldtektsmottaket i Bergen

BEKYMRET: Victoria Mathiassen fra Sortland anmeldte selv en voldtekt i 2019 etter et julebord. Dette bildet er fra overgrepsmottaket i Bergen.

Foto: Privat

– Jeg syns de som har tatt denne avgjørelsen bør skjemmes, sier Victoria Mathiassen (27) fra Sortland.

I 2016 overtok spesialisthelsetjenesten i Norge ansvaret for overgrepsmottakene rundt om i landet.

På disse mottakene får dem som er utsatt for overgrep hjelp til å sikre bevis, i tillegg til tilbud om videre oppfølging fra fagfolk.

I Nordland har Nordlandssykehuset et overgrepsmottak på legevakta i Bodø.
I tillegg samarbeider de om et overgrepsmottak på Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad.
Fra 1. juli kutter Nordlandssykehuset samarbeidet med Harstad for å spare penger.

Dermed må overgrepsutsatte personer i Lofoten og Vesterålen reise helt til Bodø dersom de ønsker hjelp fra et overgrepsmottak.

En reisevei som for noen er på drøye 300 kilometer.

– Det kommer til å gå ut over rettssikkerheten. Og vi kommer til å få flere overgripere som går fri, sier Victoria Mathiassen.

Mathiassen anmeldte selv en voldtekt i 2019 etter et julebord i Bergen. En sak som senere ble henlagt. Møtet med overgrepsmottaket var krevende.

Victoria Mathiassen med hatt, i en hage.

BEKYMRET: Victoria Mathiassen fra Sortland er bekymret for rettssikkerheten for folk i nordre del av Nordland når Nordlandssykehuset nå kutter overgrepsmottaket i Harstad.

Foto: Privat

Tror det fører til at færre søker hjelp

– Det opplevdes veldig spesielt. Du har gått igjennom noe veldig traumatisk, og du føler deg veldig utrygg. Jeg ble fraktet i en politibil, med fire politifolk som jobbet med å beskytte meg, selv da følte jeg meg ikke trygg for fem flate øre, forteller Mathiassen.

Bare det å måtte ha på seg kjolen hun brukte da overgrepet skjedde, var svært ubehagelig.

– Det er klær du ikke vil ha på deg i det hele tatt. Tenk deg da hvis du da må sitte å vente på et rutefly til Bodø i de samme klærne. Det er helt uaktuelt.

Mathiassen står blant annet selv bak podkasten «Overlevelsesguiden». Gjennom sosiale medier prøver hun også å rette fokus mot mental helse.

Tirsdag skreiv Mathiassen et innlegg på Facebook, der hun går hardt ut mot Nordlandssykehusets beslutning.

Mange av dem som blir utsatt for overgrep forteller aldri om det. Sjansen for at de skal fortelle noe nå, når de vet de må med rutefly til Bodø? Enda mindre.

Victoria Mathiassen

Ingvild Hestad Torkelsen er daglig leder for Nok.-sentrene i Norge, et hjelpetilbud til alle personer som har vært utsatt for seksuelle overgrep og deres pårørende.

Hun tror kuttet Nordlandssykehuset nå gjennomfører vil heve terskelen for å anmelde et overgrep.

– Det er kjempedumt at det blir så omstendelig. Slike undersøkelser skal helst tas så fort som mulig. Den ytterste konsekvensen er at man ikke drar til et mottak, fordi det er for lang reisevei, sier Torkelsen.

Nordlandssykehuset: – Tilbudet er forsvarlig

Nordlandssykehuset må kutte nærmere 300 millioner kroner i år.

Avtalen med UNN Harstad koster 550 000 i året, forteller kommunikasjonssjef Randi Angelsen. Dette er en fastpris for inntil ti pasienter. Deretter må sykehuset ut med 15.000 kroner per nye pasient.

I en pressemelding skriver Nordlandssykehuset at de mener både retts- og pasientsikkerheten blir ivaretatt, selv om regionens eneste overgrepsmottak vil befinne seg i Bodø.

Sykehuset mener blant annet at rask transport til et overgrepsmottak ikke er avgjørende.

Les også Helse Nord brukte 415 millioner på vikarer i fjor: – Situasjonen er alvorlig

Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus

Derimot er kompetansen hos de som gjennomfører sporsikring avgjørende for bevis i overgrepssaker. Sporsikring skjer best innen ett døgn, helst innen fire døgn, men kan gjennomføres helt inntil sju døgn etter overgrep, skriver de videre.

Transport til overgrepsmottaket skal gjennomføres enten med rutefly eller med helikopter.

I enkelte tilfeller vurderes ambulansefly og redningshelikopter, etter avtale med lege på overgrepsmottaket og AMK, skriver sykehuset, skriver de videre.

Hva vil det koste å leie inn helikopter eller ambulansefly for å fly overgrepsutsatte?

Disse ressursene brukes allerede der det er medisinsk nødvendig, også for overgrepsutsatte som sendes til Bodø.

Har dere sett på andre løsninger, for eksempel samarbeid med andre legevakter i regionen?

Overgrepsmottak har en spesialisert kompetanse og et volum på mottak av overgrepsutsatte som legevakter i distriktene vanskelig kan ha. Tilbudet som gis i Bodø er et samarbeid mellom Nordlandssykehuset og Bodø kommune. Til sammen gir det en spesialisert tjeneste, også innenfor klinisk rettsmedisin.

Les også Helse Nord brukte 415 millioner på vikarer i fjor: – Situasjonen er alvorlig

Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus

Sykehuset viser videre til statistikk for bruken av overgrepsmottakene i regionen. Den viser at vel så mange fra Lofoten og Vesterålen har brukt mottaket i Bodø de siste årene, som mottaket i Harstad:

Victoria Mathiassen tror mye av sykehusets retorikk er for å dempe protestene mot kuttet.

– Det med helikopter sier de på en pen måte for at ikke vi skal reagere så hardt som vi gjør nå. Den kostnaden har jeg null tro på at de vil ta. De vil ikke engang ta kostnaden på å ha et voldtektsmottak i Harstad. Hva koster det med tur-retur helikopter? Det er ikke billig det heller. Det har jeg null tro på, sier hun.