Hopp til innhold

– Regjeringen vil svekke oljemotstanderne før omkamp

– Frp har lovet omkamp om fire år, så nå vil regjeringen svekke motstanderne før det, sier Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Oljemotstandere i Svolvær

– Våre 4500 medlemmer er spredt over hele landet, vi har for eksempel mange medlemmer i de store byene, sier Vågard Erdahl Nyaas i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Jon Stenersen/Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja får likevel ikke millionstøtten de rødgrønne lovet dem i sitt siste statsbudsjett. De er nå blitt kuttet fullstendig av de blåblå.

Tidligere i dag sa Lars Andreas Lunde (H), statssekretær i Miljøverndepartementet, at organisasjonen mister støtten fordi Regjeringen oppfatter det som en lokal organisasjon.

– Bakgrunnen er at vi ønsker å støtte nasjonale miljøorganisasjoner. Vi oppfatter Folkeaksjonen som en lokal organisasjon og derfor ønsker ikke vi å gi støtte, sa Lunde da.

Skifter begrunnelse

Organisasjonen er sterkt uenig med regjeringen i denne vurderingen.

– Vi er aktive fra Lindesnes til Kirkenes, og har medlemmer over hele landet. Vi har blant annet gjennomført fakkeltog i Oslo med flere tusen fremmøtte, og vardebrenninger over hundre ulike steder i landet, sier nestleder Vågard Erdahl Nyaas.

Andre gang NRK snakker med departementet kommer de med en ny begrunnelse for ikke å støtte Folkeaksjonen.

– Grunnen til at de ikke får støtte er at det uansett ikke skal være noen konsekvensutredning de neste fire årene, så behovet for organisasjonen er ikke lenger til stede, sier kommunikasjonssjef i Miljøverndepartementet Jon Berg.

– Vil svekke oljemotstandere før omkamp

Denne nye begrunnelsen synes oljemotstanderne er mistenkelig.

– Frp har lovet omkamp om fire år, så det er ikke riktig at vi ikke trengs lenger. Dette virker som et politisk kutt, hvor man ønsker å svekke motstanderne før en omkamp, sier Vågard Erdahl Nyaas i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Han tror Regjeringens egentlige begrunnelse er å svekke politiske motstandere.

– Den nye begrunnelsen har ingen ting med de vanlige kriteriene å gjøre. Den reelle begrunnelsen tror jeg er at vi er uenige med regjeringen i spørsmålet om oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Han håper nå på at Venstre og Krf skal sikre organisasjonen støtte. NRK har ikke kommet i kontakt med Venstre, men i Krf er de fornøyd med at organisasjonen ikke får støtte.

– Det er naturlig at de ikke får midler når det uansett ikke skal være konsekvensutredning de neste fire årene. Vi får vurdere det på nytt dersom det blir omkamp om disse områdene, sier Rigmor Andersen Eide som sitter i Miljø- og Energi komiteen på Stortinget for Krf.