Kutter i ambulansetjenesten: – Dette er gambling med folks liv

Nordlandssykehuset har vedtatt å kutte i ambulanseberedskapen, men nå møter de motstand blant politikere og fagfolk.

Nordlandssykehuset i Vesterålen

Sykehuset på Stokmarknes i Vesterålen ble åpnet i august i fjor.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

– Dette er gambling med folks liv og det kan vi ikke være med på, mener Tove Mette Bjørkmo (Ap) i vesterålskommunen Sortland.

Nordlandssykehuset vedtok tirsdag å kutte i ambulanseberedskapen for å spare penger. Et av tiltakene er å ikke erstatte ansatte ved sykdom.

Det er i Vesterålen at reaksjonene er kraftigst. Ordførerne i regionen sender nå brev til Helsetilsynet for å få saken vurdert på nytt. De mener vedtaket ikke er i tråd med pasientrettighetsloven om øyeblikkelig hjelp.

Setter inn helikopter

Tove Mette Bjørkmo, fylkesråd for samferdsel i Nordland

Tove Mette Bjørkmo (Ap) hevder Nordlandssykehuset gambler med folks helse.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Flertallet i Nordlandssykehusets styre mener på sin side at det ikke er grunn til engstelse. Styreleder Svein Blix understreker at Vesterålen får et beredskapshelikopter på Evenes, i tillegg til ambulansene. Men det hjelper ikke, hevder Bjørkmo.

– Ambulansene skal komme mye raskere. Det er fagpersonell som er de beste livredderne vi har i dette landet. Det kan egentlig ikke sammenlignes.

Det er i dag 27 ambulanser i Nordland. I 90 prosent av arbeidstiden rykker ikke personellet ut, men er i beredskap.

– Kjempepress

Nå ønsker Nordlandssykehuset at AMK til en hver tid skal vurdere om ansatte som er syke, må erstattes eller ikke. Det betyr at det i perioder kan være kun én ambulanse i beredskap, der det normalt er to.

– Dette vil være en kjempevanskelig jobb for AMK-sentralen å ta seg av. Det vil kunne sette dem under et kjempepress med tanke på hva som vil være forsvarlig, sier tillitsvalgt for ambulansetjenseten i Vesterålen, Bård Jakobsen.

Om en måned skal den nye ordningen evalueres, og selv om den skulle vise at alt har gått bra, frykter Jakobsen for fremtiden.

– Da tenker jeg vi skal prise oss lykkelig. Det er ikke dermed sagt at det ikke vil skje noe dersom de velger å videreføre det.

Har forståelse

Rådmann Svein Blix i Bodø

Styreleder Svein Blix i Nordlandssykehuset (i midten) mener befolkningen i Vesterålen ikke trenger å være bekymret.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Ap-politiker Bjørkmo er glad for at et helikopter blir stasjonert på Evenes, men mener det ikke kan erstatte ambulanser. Hun avviser samtidig at hun gjennom sine uttalelser er med på å skape utrygghet.

Styreleder Svein Blix i Nordlandssykehuset sier han skjønner at folk reagerer på vedtaket de har gjort.

– Jeg forstår godt at mange vil ha det som de har hatt det. For de fleste områdene har vi en god dekning av ambulanse, sammenlignet med andre.