Kunstforening vil ikke ha amatører

Mosjøen kunstforening truer med å legge ned fordi Vefsn kommune prøver å presse amatørkunstnere inn i kunstforeningens lokaler.

I Vefsn er det full krangel mellom det profesjonelle kunstnermiljøet på den ene siden, og kommunen og amatørkunstnere på den andre siden.

- Uakseptabelt

Fram til nå har kunstforeningene vært interesseorganisasjoner for profesjonelle kunstnere, og det er de enkelte kunstforeninger som bestemmer hvem som skal få stille ut i deres lokaler. Men nå krever Vefsn kommune og ordfører Jahn Arne Løvdahl at også amatørkunstnere får arbeide og stille ut i Mosjøen kunstforening sine lokaler.

- Dette kan ikke vi som kunstforening godta. Hvis så skjer, er vi i såfall den første kunstforening i Norge som gjør noe sånt, og det er helt uakseptabelt.

Det sier leder Karin Kvalø i Mosjøen kunstforening.

Mindre penger

Ordfører Jahn Arne Løvdal går inn for å si opp Mosjøen kunstforening sin husleieavtale på omlag 100.000 kroner i året. I morgen vil formannskapet i Vefsn etter all sannsynlighet redusere pengestøtten til Mosjøen kunstforening til en fjerdel. Men dersom Mosjøen kunstforening ombestemmer seg og åpner døra for amatørekunstnerne, er ordfører Løvdahl villig til å se på saken på nytt.

- Hvis de profesjonelle og amatørene er villige til å ta seg av kunsten i lag, vil jeg tro at disponeringen av pengene kan sees på en annen måte, enn det som er forslaget til formansskapsmøtet på tirsdag, sier han.

- Aldri mer kunstforening

Hvis kommunen reduserer tilskuddet og står fast ved at amatørkunstnere skal inn i kunstforeningens lokaler, vil dette få merkbare konsekvenser, tror leder Karin Kvalø i Mosjøen kunstforening.

- Da vil jeg anbefale styret å legge ned foreninga. Og da vil det aldri mer kunne bygges opp ei ny kunstforening i Vefsn kommune, sier Kvalø.