Hopp til innhold

Kun to av ni stortingspolitikere har bestemt seg i spørsmålet om Andøya

NRK spurte nordlandspolitikere på Stortinget et enkelt spørsmål om de vil stemme ja eller nei til regjeringas forslag om å legge ned flystasjonen på Andøya. Sju av ni hadde ikke noe klart svar.

Orion fly

Orion-fly på flystasjonen på Andøya.

Foto: Kari Skeie / nrk

I langtidsplanen for Forsvaret vil regjeringen legge ned flystasjonen på Andøya og flytte den maritime overvåkningen til Evenes i Ofoten. Forslaget ble presentert fredag 17. juni, og har skapt sterke reaksjoner.

Til syvende og sist er det Stortinget som bestemmer når saken skal behandles der til høsten. NRK har derfor spurt de ni politikerne som sitter på nordlandsbenken om hva de kommer til å stemme.

Kun to av de ni har bestemt seg. Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen er en av dem som er sikker i sin sak.

Vil stemme nei til forslaget

Jan Arild Ellingsen

– Jeg har store problemer med å forstå at en eventuell avvikling vil være samfunnsmessig økonomisk forsvarlig, sier Jan Arild Ellingsen (Frp), som også stiller spørsmål ved regnestykkene som er lagt fram.

Foto: BJørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Jeg kan ikke se at forslaget om å legge ned på Andøya vil tjene fylkets interesser, som er et av mine oppdrag når jeg reiser til Stortinget. Derfor vil jeg stemme nei til nedleggelsen av Andøya flystasjon, sier Ellingsen.

– Vi du stå fast ved dette, uansett hva ditt eget parti sier?

– Ja, for min del er svaret gitt. Jeg vil ikke være med på å utslette et helt lokalsamfunn, som man jo vil gjøre ved å gjennomføre dette.

Også Kenneth Svendsen (Frp) har bestemt seg. Han vil stemme nei til nedleggelse.

– Basen på Andøy er en operativ base, strategisk plassert. Kostnadene ved flytting er betydelig. Man kan ikke holde på å bygge opp og ned baser, slik som det er foreslått.

Vanskelig å ta stilling

Men spørsmålet er ikke like enkelt for alle. Margunn Ebbesen (H) mener spørsmålene er «umulig å svare på slik de er stilt».

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H)

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H).

– ​Skulle jeg svart på dine spørsmål ville det enkleste svaret være å si at Andøya klart må videreføres, men jeg tror at det nå er viktig at vi tenker på hva som gir reell best forsvarsevne.

– Uheldig

Arbeiderpartiets Kjell-Idar Juvik er også blant dem som på direkte spørsmål ikke vil garantere noe foreløpig, men som mener en nedleggelse vil «rasere lokalsamfunnet».

Kjell Idar Juvik

Kjell-Idar Juvik (Ap) håper å kunne stemme nei, men forteller at det er en prosess før den tid.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Jeg vil uansett følge min gruppe når vi til slutt konkluderer, og da har jeg både håp og forventninger om at vi har funnet en bedre løsning for Nordland og Nord-Norge enn det som ligger på bordet nå.

Han benytter samtidig anledningen til å komme med et lite stikk til regjeringen, som la fram forslaget samme dag som Stortinget tok ferie.

– Det er uheldig at det nå blir et vakuum på flere måneder. Hadde regjeringa opptrådt slik som er normalt, så hadde dette kanskje blitt lagt fram i april, slik at vi kunne gjort et vedtak i juni.

Jeg tror de vil slite hardt for å få gjennomslag for dette i Stortinget.

Kjell-Idar Juvik / Ap
  • Se de hele og fulle svarene fra stortingspolitikerne under: