Hopp til innhold

Kun 1 av 10 nordlendinger vil ha OL i Oslo

Nå gjør også Høyre-topp i Nordland helomvending. – Dersom folk ikke vil ha en OL-fest, så må vi ta det innover oss, sier tidligere OL-tilhenger Odd Henriksen (H).

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

78,6 prosent av nordlendingene sier nei til OL i Oslo i 2022, ifølge ny meningsmåling.

Foto: Illustrasjon: Snøhetta/Cowi

27. april i år. Stortingsrepresentant Odd Henriksen fra Høyre skriver under på en kronikk som støtter et OL i Norge. Der tar han til orde for at Norge ikke bare bør delta, men også invitere til fest.

I dag kan NRK presentere ei meningsmåling utført av InFact for NRK, Avisa Nordland, Rana Blad og Fremover som viser at kun 13 prosent av nordlendingene nå ønsker at Norge skal invitere til OL-festen.

I målingen sier 78,6 prosent nei til OL i Oslo i 2022.

Det betyr at OL-motstanden i nord ser ut til å øke ytterligere fra tilsvarende målinger tidligere i måneden. Og det til tross for at Oslo 2022 nylig har presentert en billigere utgave av arrangementet.

– Vil lytte til folket

Odd Henriksen snakker i to mobiler på Høyres valgvake

Odd Henriksen har snudd fra tilhenger til motstander av OL i Oslo i 2022.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Knappe fem måneder etter at høyremann Odd Henriksen skrev under på sin OL-støtte, og ei uke etter at han gjentok budskapet, er pipa i ferd med å få en annen lyd.

Når en så markant del av befolkningen er imot en slik folkefest, så gjør det noe med min vurdering av saken, sier Henriksen til NRK.

Hvor viktig er det som folkevalgt fra nord ikke å gå på akkord med det velgerne her ønsker?

Jeg er valgt fra landsdelen, og det skulle bare mangle at jeg ikke lytter til folks meninger. Det er et prinsipp jeg vil følge.

Avventer regjeringen

Nå venter Odd Henriksen på at Høyre og Frp i regjering skal ta stilling til om Stortinget skal behandle spørsmålet om et Oslo-OL. Det samme skal hans fylkesparti i Nordland gjøre. Henriksen vil avvente vedtaket i sitt fylkesparti før han konkluderer endelig i OL-saken.

Det er et vanskelig valg for meg personlig. Samtidig er det ikke sikkert jeg trenger å ta stilling til dette i Stortinget. Men det gjør noe med meg at motstanden virker så stor.

Ikke god prosess

Henriksen mener uansett at Norges Idrettsforbund og Oslo kommune har gjort seg selv en bjørnetjeneste med måten man lanserte Oslo sitt OL-kandidatur på – kun to år etter at Tromsø 2018 ble for dyr for blant andre idrettsforbundet.

– Det egner seg ikke som en god prosess når man nærmest fra dag til dag skifter mening om man har råd til et OL i Norge eller ikke, sier Henriksen.

– Takk for sist

Blant folk i Bodø er nettopp dette tilsynelatende hovedårsaken til at mange velger ikke å støtte et OL i Oslo. NRK klarte ikke å finne en eneste OL-tilhenger på gata i dag.

– Man har råd til å arrangere et OL i Oslo, men ikke i Tromsø. Det virker jo som alt skal skje der nede, og ingenting her oppe, sier Hege Tvervik. En av flere OL-motstandere i nord.

– Dette er takk for sist fra meg. Når de ikke ville ha Tromsø-OL, så vil ikke jeg ha OL i Oslo, sier en annen nordlending.

– Det skjer jo allerede så mye nedi Oslo – nå er det på tide å få noen arrangementer nordover, sier Vidar Hopstad til NRK.

– Trist og tungt

I Norges idrettsforbund syns de OL-motstanden i nord er trist.

– Jeg har full forståelse for at de som kjempet for Tromsø er skuffet. Men nå er det et helt annet idrettsstyre på plass enn det som avviste søknaden fra Tromsø. Nå er det en annen tid, og de prosessene som har vært kjørt i idrettsstyret etter 2012 har vært helt i tråd med vanlige prosesser, sier kommunikasjonssjef Per Tøien.

– Samtidig er det trist og tungt at ikke vi har klart å være bedre med argumentasjonen vår slik at flere får se mulighetene som ligger i et OL og Paralympics i Oslo i 2022, sier Tøien, som understreker at dette ikke vil bli en fest for kun Oslo.

Tøien forventer nå at søknaden fra om et Oslo-OL blir behandlet i Stortinget.

– Jeg har stor respekt for at regjeringen går grundig igjennom søknaden. Jeg registrerer at Siv Jensen sier regjeringen ikke har konkludert, selv om Frp har et vedtak som sier nei til en statsgaranti.

Har brukt 200 millioner

Til tross for motgangen har OL-etaten og Norges idrettsforbund til sammen brukt omtrent 200 millioner kroner på OL-arbeidet så langt. Det går frem av tall Aftenposten har hentet inn.

Det er Oslo kommunes egen OL-etat, «Oslo 2022», som har de klart største utgiftene knyttet til OL-søknaden. Siden opprettelsen av etaten i juni 2012, er det brukt 175 millioner kroner på å få OL til Oslo i 2022, skriver avisen.