Kulturpris til Drage

Komponist og musiker Bjørn Andor Drage fra Bodø fikk i dag Nordland fylkes kulturpris for 2007.

Bjørn Andor Drage
Foto: Tomas Evjen HANDOUT / SCANPIX

Prisen ble delt ut under Nordland fylketing sin samling i Mo i Rana mandag.

Drage får prisen for sitt omfattende og mangeårige arbeid for musikkmiljøet i fylket vårt.

Bjørn Andor Drage er utdannet organist, han komponerer egen musikk og underviser ved Musikkonservatoriet i Tromsø.

Det er få komponister som har "trødd orgelet" i flere Nordlandskirker enn årets kulturprisvinner.

I 1984 gikk Bjørn Andor Drage ut fra Norges Musikkhøgskole, og debuterte samme år i Oslo konserthus.

Første gang

Han har mottatt en rekke priser gjennom sin allsidige musikk-karriere. Men dette er første gang han mottar Nordland fylkeskommunes kulturpris.

- Det er en fantastisk stor ære. Veldig overraskende og veldig gledelig. Mange burde fått en slik pris, så det er virkelig hyggelig å bli valgt ut, sier Drage.

Orgelkunstner

Bjørn Andor Drages førsteinstrument er orgelet. Men i tillegg spiller han gjerne både flygel og cembalo, skriver nfk.no.

Organister er ettertraktet vare i dagens arbeidsmarked. Menighetene skriker etter kvalifiserte organister.

Bjørn Andor Drage har gjort noe med det, og tok tidlig initiativ til rekrutterings- og kvalifiseringskurs for organister fra hele landet.

Fra 1989 i tilknytning til Musikkfestuka, senere i regi av Orgelfestivalen. Flere hundre har deltatt på disse kursene, og opp mot 20 av dem er i dag utdannede og praktiserende organister.

En av dem, som sitter på orgelbenken i Bodø, har fortalt at hun aldri ville ha blitt organist om det ikke hadde vært for Bjørn Andor.

- Orgelet er jo hovedinstrumentet mitt. Men nå har jeg ikke vært yrkesaktiv organist på mer enn ti år. Tiden går til undervisning og skriving av nye musikkstykker, sier Drage.

Undervisning

- Det er veldig lærerikt å undervise. Det overrasker meg stadig at uansett nivå på studentene, så har det sine utfordringer. Du blir tvunget til å reflektere når du skal forberede både undervisninger og konsertsituasjoner.

Bjørn Andor Drage svinger taktstokken til mange forskjellige musikkrytmer gjennom arbeidsdagen. Han skriver egen musikk, dirigerer, arrangerer – alene og sammen med andre. I tillegg til å drive eget plateselskap.

- Det siste skuddet på stammen er hans kunstneriske og administrative innsats for Vocal Art. Men Drage har gjennom lang tid løftet fram folkemusikken i Nordland. Ved å arrangere, dirigere og publisere, har han gjort denne musikken til et folkeeie her i fylket.

Gjennom sine konserter, CD-innspillinger og en bokproduksjon om historiske orgler i Nord-Norge har han vært en ener i musikkformidling på et bredt plan gjennom flere tiår, skriver nfk.no.