NRK Meny
Normal

Kulturhusboom i Nordland

Det bygges nå nye kulturhus for nærmere to milliarder kroner.

3000 er ventet når kulturhus, hotell og kunstgalleri skal åpnes i Svolvær i dag.

KINDEREGG: Kulturhuset i Lofoten inneholder i tillegg hotell og kunstgalleri. Her fra åpningen lørdag 9. mai 2009.

Foto: John Inge Johansen

Hele sju kommuner i fylket satser nå tungt på nye kulturbygg, gjerne i samarbeid med hotellnæringa.

Senterleder Ellen Sæthre McGuirk ved kunstskolesenteret til Høgskolen i Bodø etterlyser en mer aktiv kulturpolitikk.

- Det finnes mange gode grunner til å samle forskjellige aktiviteter eller til å oppgradere de mulighetene som de forskjellige kommunene har. Men poenget er hva man ønsker å få ut av kulturhuset og hvordan man ønsker å aktivisere det i samfunnet.

McGuirk mener dette er ei kulturpolitisk problemstilling som man bør ha tenkt i gjennom før man går i gang med de nye kulturhusene.

Vågan, Alstahaug, Bodø, Hamarøy, Brønnøy, Sortland, Rana - alle disse kommunene er med i kulturhus-boomen i fylket.

- Vil løfte kulturen

Kultursjef i Sortland, Odd Roger Dahl, tror det i de fleste tilfellene er helt rasjonelle grunner som ligger bak ønsket om å bygge nytt kulturhus.

- Blant annet så er det nok et sterkt ønske om å videreutvikle kultur og næring. Kultur og kvalitet er blitt noe som folk flest etterspør.

I dag er kulturaktivitetene i Sortland spredt i flere bygg.

- Og de begynner å bli gamle og lite rasjonelle å drive, sier Dahl.

Samarbeid med hotell

Felles for flere av prosjektene er samarbeid med næringslivet, spesielt hotellnæringa. Det gjelder for eksempel det nyåpna Lofoten kulturhus i Svolvær, der Jens-Henrik Andersen er sjef.

- Vi jobber godt ut mot reiselivet og næringslivet for kommersiell aktivitet i kulturhuset. De legger igjen mye mer penger enn kulturlivet, sier Andersen.

Den samme samarbeidsmodellen skal brukes i Brønnøysund og i Sortland, sier Odd Roger Dahl som er kultursjef i den blå byen.

- Da får man en fast leietaker av de samme fasilitetene. Hos oss er det også planlagt museum, kino og bibliotek, ungdomsklubb. I tillegg skal administrasjonen til kulturhuset inn under samme taket. Det skaper knoppskyting av forskjellige aktiviteter som folk ønsker å være med på, og der er rasjonell drift sier Dahl.

- Vel verdt prisen

Av de kulturhusene som NRK Nordland har sett på, koster det billigste 60 millioner kroner.

Det planlagte kunnskaps- og kultursenteret i Rana er beregna å koste 356 millioner kroner. Kulturkvartalet i Bodø har alene en prislapp på 950 millioner kroner. Det mener Ellen Sæthre McGuirk at det er verdt.

- Hvis man ser på de mulighetene de kreative industriene har innenfor kunst og kultur i dag, så tror jeg absolutt at det er interessant og vel verdt. Men igjen så krever det at man har en plan og at man er bevisst på hva man kan få ut, og hvordan man kan bruke de mulighetene som disse nye byggene og kulturarenaene bringer med seg.

Kultursjefen i Sortland har et enda tydeligere svar.

- Vi har ikke råd til å la være, vil jeg si. Det er i økonomiske nedgangstider man må satse for å komme seg videre, sier Odd Roger Dahl.