Kule dager som kusk

Vikinglivet lokker turistene som aldri før, og kusken syns hun har den kuleste jobben av alle.

Janne Markussen

En glad kusk: Janne Markussen fra Stamsund stortrives som kusk på Borg. Flere titalls ungdommer i distriktet har sommerjobb ved vikingemuseet.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Lone Olsen

Attraksjon: Vikingemuseet Lofotr på Borg i Lofoten er en av landsdelens største turistattraksjoner, fastslår reiselivsleder i Vestvågøy, Lone Olsen, og viser til 65.000 betalende besøkende i 2008.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Vikingmuseet Lofotr på Borg i Vestvågøy hadde i fjor mer enn 65.000 betalende besøkende.

- Dette gjør Borg til en av de største turistattraksjonene i hele Nord-Norge, og til en spydspiss i Lofotens reiseliv, sier Lone Olsen, leder av turistinformasjonen i Vestvågøy.

I den mest hektiske sommersesongen er det mer enn seksti ansatte i sving ved museet, alle i tidsriktige antrekk.


Hele året


Men i den stilleste vintertiden er tallet nede i åtte faste stillinger. Det er likevel også da mange flere som er tilknyttet museet på forskjellige vis, for aktivitetene har blitt omfattende også utenom sommersesongen.

HØR: Stemning anno vikingtid

Eventyret begynte da en gårdbruker fant de forunderligste ting da han pløyde jorda. Han tok først kontakt med en anerkjent lokal hobbyarkeolog, og etter hvert kom forskerne til gårds.

Terje Bøe

Høvding: Terje Bøe er en av de som har ikledd seg rollen som nåtidens høvding på Borg. Jobben som høvedsmann på vikingskipene i Borgpollen er en av oppgavene.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

- De trodde knapt hva de så, forteller Terje Bøe, en av de som har jobben som nåtidens høvding på Borg.

I 1983 kom utgravningene i gang, og i 1995 ble museet åpnet, med et 83 meter langt høvdinghus som troner på en høyde på Borg, femten minutters biltur fra kommunesenteret Leknes, og tre kvarter fra Svolvær.

Følelsen av å ha vikingblod i årene kan muligens forklare den store interessen for museet blant nordmenn, tror høvding Bøe.

Verdens største


Høvdinghuset er en rekonstruksjon av bygningen som utgravningene på 1980-tallet skulle avdekke. Og det er det største vikinghus som er avdekket overhode.

Rotur med vikingskip


Utenfor det særegne langhuset på Borg, beiter hester og kyr, villsvin og sauer, og det er lagt opp til et vell av aktiviteter for folk. Blant annet en tur med vikingskipet, som ligger nede ved havet cirka ti minutter til fots fra høvdinghuset, med mindre du heller tar hesteskyss. Du er særlig velkommen om bord som roer!

Vikingemuseet Lofotr på Borg i Lofoten

Det store huset: Arkeologene har funnet ut at storhuset i vikingetiden så slik ut. Det er 83 meter langt og troner på en høyde et par mil øst for Leknes i Vestvågøy.

Foto: Billy Jacobsen / NRK