Hopp til innhold

Kulda gjør oppdretterne glade

Kulda gjør at oppdrettslaksen vokser saktere, men oppdretterne jubler for et nytt rekordår.

Oppdrettslaks

OPTIMISME I NÆRINGE: Oppdrettslaksen vil gjøre det bra, også i 2010.

Foto: Terje Marøy / Scanpix

2010 blir et nytt rekordår for norske lakseoppdrettere. Dette selv om kulda langs hele kysten i vinter gjør at laksen vokser saktere og færre laks kan slaktes.

Knappheten på laks gjør at både lakseprisene og børskurser går rett til værs. Fiskeoppdretter Bent Eriksen, som driver Pundslett laks i Vågan i Lofoten, tror de høye prisene, på rundt 30 kroner kiloet, vil vare ut året.

Rekordår

I fjor eksporterte norske oppdrettere laks og ørret for 25 milliarder kroner. Det var ny rekord. I år blir denne rekorden slått, og oppdretterne, som tjener 10 kroner kiloet for hvert kilo som blir solgt, kan se fram til rekordfortjeneste i år.

Administrerende direktør Søren Martens i laksebørsen Fish Pool i Bergen, sier det nå tegnes salgskontrakter for laks for i år og neste år på mellom 30 og 31 kroner kiloet.

Martens sier de solgte laks på lange kontrakter i fjor for to milliarder kroner, og stadig flere oppdrettere forlater spotmarkedet og går inn i lange kontrakter for å sikre inntektene. Martens tror at kjøperne i Europa nå er redd for at de skal bli lite laks i markedet, og derfor er villig til å betale mer for fisken.