NRK Meny
Normal

Krutfjellveiens hemmeligheter

- Ja, for denne veien er rene eventyret, både historisk og i dagens reiseliv. Bare spør Hege Dalen.

Hege Dalen, Hattfjelldal

Merkevare: Logoen på alle skiltene og alle brosjyrene begynner å bli velkjent, og Krutfjellveien har blitt rene merkevaren. Og Hege Dalen, i sin tid leder for selve prosjektet, har bidratt med sitt.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Hun var i sin tid lederen for prosjektet som skulle gjøre Krutfjellveien, som også slynger seg inn i Sverige, til en veiviser til både opplevelser, historie og kultur, herunder også få frem de sørsamiske tradisjoner i Hattfjelldal og områdene rundt.

Lokal mat

Så ikke til å undres over at hun tok med seg svartkjelen og tørka reinkjøtt da hun møtte NRK Nordland på en rasteplass på Krutfjellveien. Og kaffen den serverte hun i trekopper, lagd av en sørsamisk håndverker.

HØR: HØR: Kaffe og tørka reinkjøtt i Krutfjellet. Billy Jacobsen møter Hege Dalen.

-Tørka reinkjøtt fra Hattfjelldal er kortreist mat. Og koppene er også kortreist, ler hun.

-Men dette er en måte for oss å få frem den lokale kulturen, sier Hege Dalen.

Veiviser til opplevelser

Og det vises vei til både mat, kunst og håndverk for den som legger ut på Krutfjellveien. Men her er det også skiltet hvor du finner de beste fiskeplassene, de flotteste naturopplevelsene, og hvilke vandringsleder som var viktige for våre forfedre i disse villmarkens grensetrakter. Ikke minst for samene, for den sørsamisks kulturen har også sin sentrale plass i fortellingene som nå formidles i Hattfjelldal.

Ulv og bjørn

Og om du ikke springer på den, så hører det jo med til historiene at det i dag finns både, jerv, gaupe, ulv og bjørn i området.

Men både reinsdyrsamene og sauebøndene holder koken med til dels store besetninger.

Hva mener du turister og besøkende bør få med seg i Hattfjelldal?