Hopp til innhold

Kronprinsparet på plass på Værøy

Hedda Ramberg (5), som er stor fan av kronprinsessen, tok i mot kronprinsparet i spesialsydd bunad på Værøy i dag.

Kronprinsparet i Værøy

Kystkommunen Værøy har fått navnet sitt fra det tøffe været langs kysten, og kronprinsparet ankom onsdag med lue og allværsjakker. Det er meldt opp mot sterk kuling utover dagen i besøkskommunene Værøy og Moskenes. Her blir de tatt imot av Hedda Ramberg og Martin Andreassen (i bakgrunnen).

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Litt sjokolade og noen varme votter var nok kjærkomment da kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon startet andre dag av fylkesturen i Nordland.

I Værøy ble de tatt imot av blomsterbarna Hedda Ramberg (5) og Martin Andreassen (7). Førstnevnte er stor fan av kronprinsessen, og det har blitt mange samtaler om prinsesser hjemme hos henne i det siste:

– Veldig stas

– Hun var overveldet av alle folkene og ikke minst av å møte kronprinsparet, det var veldig stas. Hun spurte rett ut om hun kunne få bli med dem om bord på Kongeskipet, men det gikk jo ikke, sier mamma Kristin Refsvik til NTB.

Under velkomsten fikk kronprins Haakon utdelt en såkalt lofotkiste, en slik kjerringa i gamle dager ga til kallen, fylt med godsaker når han skulle ut på lofotfiske. Kronprinsen fikk en fylt med lokalprodusert sjokolade.

Kronprinsesse Mette-Marit fikk en veske med varme votter i - de tok hun på seg med en gang.

Etter besøk på sykehjem og lokale tørrfiskbedrifter setter de kongelige kurs mot Moskenes kommune.

Se bildene fra Værøy her:

Fisketur

I Værøy skal kronprinsparet møte to unge fiskere, og det er lagt opp til at i hvert fall kronprinsen blir med på fisketur.

Blir det fangst, blir det også sløying. Så blir det båttur til den fraflyttede bygda Mostad og til fiskeværet Å, ytterst i Lofoten, i Moskenes kommune. Der satses det på aktivitetsbasert reiseliv, med blant annet sykling og kanoutleie.

Siste dag i Nordland skal Vestvågøy kommune få besøk. Også her skal kronprinsparet få lære nye kunster, særlig når de er innom Lofotr Vikingmuseum på Borg.

Under utgravningen der avdekket man det største huset som hittil er funnet fra vikingtiden. Høvdinghuset er rekonstruert i full størrelse, hele 83 meter langt. Der skal de kongelige klassifisere lam etter sauesanking ute og prøve seg på veving innendørs.