Hopp til innhold

Kronprinsen klinte til på gitaren: – Jeg skulle gjerne øvd litt mer

Da musikkentusiasten kronprins Haakon ble invitert til å spille gitar, var han ikke vond å be. Kronprinsesse Mette-Marit stakk fingrene i ørene.

Da musikkentusiasten kronprins Haakon ble invitert til å spille gitar, var han ikke vond å be. Kronprinsesse Mette-Marit stakk fingrene i ørene.

Kronprins Haakon grep gitaren og øvde med gruppa Frozen Fire i Leknes torsdag. Kronprinsesse Mette-Marit lot seg ikke rive med og stakk fingrene i ørene. Video: Lise Åserud / NTB Scanpix

Kronprinsen rocker

Kronprinsen rocker

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kronprinsparet har denne uken vært i Nordland, hvor de har besøkt kommunene Steigen, Sørfold, Værøy, Moskenes og Vestvågøy.

Siste dag av fylkesturen var det innbyggerne i kommunen Vestvågøy som fikk kongelig besøk. Tross grått vær hadde innbyggerne i kommunen stilt mannsterke, og ordfører Jonny Finstad hadde i tillegg trosset nakkeskade for å ønske velkommen.

Etter velkomstseremoni og underholdning, skulle kronprinsparet innom Meieriet kultursenter i Leknes. Der signerte kronprins Haakon en gitar, før han skulle høre ungdommene i Frozen Fire øve. Da kom utfordringen, og det ble kongelig framføring.

– Det er alltids veldig fint å delta litt i aktivitetene. Gitarspillingen kom litt overraskende, og jeg skulle gjerne øvd litt mer, sa en lattermild kronprins i møte med pressen.

– Aldri vært i Lofoten før

Kronprinsparet på Borg i Lofoten

BESØKER VESTVÅGØY: Torsdag er kronprinsparet på plass i Vestvågøy.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Kronprinsparet var i formiddag innom Lofotr Vikingmuseum på Borg. Under utgravningen avdekket man det største huset som hittil er funnet fra vikingtiden. Høvdinghuset er rekonstruert i full størrelse, hele 83 meter langt. Her har de kongelige klassifisert lam etter sauesanking ute og prøvd seg på veving innendørs.

– Jeg har aldri vært i Lofoten før, og må si at det å få oppleve naturen her har vært et høydepunkt. Vi har vært veldig mange flotte steder, og den nordnorske gjestfriheten er noe som har utmerket seg, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun møtte pressen på Borg.

Kronprinsessen fortalte at hun hadde opplevd et stort engasjement rundt spørsmålet om oljevirksomhet blant menneskene hun hadde møtt.

– Vi har registrert at dette er en stor lokal diskusjon, og fått pratet med folk om det, sa hun.

(Artikkelen fortsetter under)

Kronprins Haakon grep gitaren og øvde med gruppa Frozen Fire i Leknes torsdag. Kronprinsesse Mette-Marit lot seg ikke rive med og stakk fingrene i ørene. Her møter kongeparet pressen senere samme dag.

BESØKER VESTVÅGØY: Torsdag var kronprinsparet på plass i Vestvågøy. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / Video: Bjørn Erik Rygg Lunde, NRK

– Imponert

Mens kronprinsessen ikke har vært i Lofoten tidligere, har kronprinsen vært i området tidligere.

Han fortalte blant annet om hvordan han opplevde det lokale engasjementet overfor Russland.

– Vi har besøkt noen lokale bedrifter her, og dette er selvfølgelig et tema som opptar mange i denne landsdelen. Vi opplever at næringslivet er flinke til å finne andre løsninger, og det har imponert oss.

– Kunne du tenkt å ta med kronprinsessen på surfing på Unstad?

– Lofoten er et utrolig vakker sted, med mulighet for mange varierte aktiviteter. Vi håper å komme tilbake, og har blant annet snakket om surfing, innrømmer han.

Besøket ble avsluttet med kongelig middag på Høvdinghuset torsdag ettermiddag.

Kjølig vær

Ordfører Asle Schrøder viser fram maleri av Langsteinen

Kronprinsparet fikk et maleri av Langsteinen i gave av Steigen kommune.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Første stoppested for kronprinsparets nordlandstur, var Steigen. Her ble kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon møtt med en skikkelig folkefest.

Kronprinsparet bor på «Kongeskipet Norge» under den tre dager lange fylkesreisen, og ankom Leinesfjord småbåthavn i sjalupp og sur vind tirsdag. Det kunne virke som litt få av kommunens 2.000 innbyggere hadde møtt opp, men på vei opp til det nye Allhuset ble de møtt av jublende barnetog og flagg.

– Det er godt å være her i Nordland, takk for at dere tar så godt imot oss, sa kronprinsesse Mette-Marit i sin tale, før hun klippet snora og erklærte Allhuset for åpnet.

Senere tirsdag fikk kronprinsparet prøve seg på lefsebaking og delta i søppelrydding i fjæra. Det gikk fra småsur vind og overskyet til regn og kjølig vær, og de kongelige måtte pent finne seg noen klesskift.

Tatt imot av blomterbarn

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vinker farvel til Værøy

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vinker farvel til Værøy, på vei ut til Moskenes med fisker Eldar Eilertsen. Fiskerkollega Tommy Bensvik fører båten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

På turens andre dag, gikk ferden videre til Værøy. Her ble de tatt imot av blomsterbarna Hedda Ramberg (5) og Martin Andreassen (7). Førstnevnte en stor fan av kronprinsessen, noe som har ført til mange samtaler om prinsesser hjemme hos henne i det siste:

– Hun var overveldet av alle folkene og ikke minst av å møte kronprinsparet, det var veldig stas. Hun spurte rett ut om hun kunne få bli med dem om bord på Kongeskipet, men det gikk jo ikke, fortalte mamma Kristin Refsvik til NTB.

Under velkomsten fikk kronprins Haakon utdelt en såkalt lofotkiste, en slik kjerringa i gamle dager ga til kallen, fylt med godsaker når han skulle ut på lofotfiske.

Kronprinsen fikk en fylt med lokalprodusert sjokolade. Kronprinsesse Mette-Marit fikk en veske med varme votter i, og de tok hun på seg med en gang.

Kronprinsparet var også innom Lofotens eldste kirke, som ble hentet til Værøy fra Kabelvåg i 1799, men opprinnelig bygget i 1714.

Etter å ha besøkt et sykehjem og lokale tørrfiskbedrifter satte de kongelige kurs mot Moskenes kommune.