Kronisk syke Bogdan (15) nektes skoleplass til høsten

Alvorlig syke Bogdan (15) fra Kaukasus lever i kirkeasyl på tredje året. Nå nekter norske myndigheter ham å gå på skole.

Video Bogan nektes skoleplass

Bogdan nektes skoleplass

Muskelsyke Bogdan Gerasimov fra Kaukasus går i 10.klasse ved Stokmarknes skole. Men til sommeren kan all skolegang være slutt, siden han ikke har lovlig opphold i Norge.

– Det vi frykter aller mest er den totale isolasjonen som Bogdan vil oppleve ved å bo i kirkeasyl uten mulighet til å treffe andre ungdommer, sier Ann-Britt Bastesen i støttegruppa for Bogdan.

Lider av dødelig sykdom


Årsaken til at 15-åringen kom til Norge, er at han lider av muskelsykdommen Duchenne syndrom som er en alvorlig og dødelig muskelsvinn-sykdom.

Behandlingen han trenger for å overleve fikk han ikke i hjemlandet.

Derfor tok storesøster Jelena Gerasimova lillebroren med til Norge for fem år siden.

Håpet var at norske leger kunne bidra med å hjelpe den syke gutten, som da var 11 år.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Bogdan Bogdan Gerasimov

LEVER I KIRKEASYL: Muskelsyke Bogdan har bodd i kirkeasyl i tre år. Til nå har han hatt mulighet til å gå på skole, men til høsten er det slutt. Klassekamerater og støttegruppa hans tror det vil bety et liv i isolasjon.

Foto: Kari Skeie / NRK

Har bodd tre år i kirkeasyl

De kom til Norge for å få hjelp til å behandle sykdommen, men fikk avslag på søknaden om opphold i 2009 og har bodd i kirkeasyl siden.

Jelena kan ikke forlate kirken, men Bogdan har til nå hatt lov til å forlate hjemmet for å gå på skole. Nå er det derimot slutt på ordningen.

– Det står i forskrift om inntak til norsk videregående skole at man skal ha lovlig opphold i Norge for å kunne begynne på videregående, sier Tone Wangen, fylkesutdanningsjef i Nordland.

LES OGSÅ: Muskelsyk 14-åring fra Kaukasus i kirkeasyl

Kom til Norge som 11-åring

Det var i mars 2007 at Bogdan og storesøsteren kom til Norge fra republikken Kabardino-Balkaria i Kaukasus i det tidligere Sovjetunionen.

Den alvorlig muskelsvinn-sykdommen gjør at han har problemer med å gå. I tillegg til sykdommen var Bogdan analfabet da han kom til Norge som 11-åring.

Så lenge han er under 18 år har han rett til medisinsk behandling i Norge. Han har også hatt rett på grunnskoleutdanning, men altså ikke videregående utdanning.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Jelena Gerasimova

REISTE FOR Å FÅ HJELP TIL LILLEBROREN: Storesøster Jelena Gerasimova har ikke vært ute på tre år i frykt for å bli kastet ut av landet.

Foto: Kari Skeie

Klassevenninne: – Synd at han må slutte


– Jeg synes det er dumt at han ikke får gå mer på skole. Jeg har gått i klasse med han i tre år, sier Veronica Mikalsen som tror det kan bli ensomt for Bogdan å ikke ha mulighet til å gå på skole sammen med dem.

– Da blir han nok sittende inne i kirka og egentlig ikke gjøre noe, sier hun.

Barneombudet mener Bogdan bør få gå på skole

Barneombud Reidar Hjermann

IKKE ENIG I FYLKESKOMMUNENS AVGJØRELSE: Barneombud Reidar Hjermann mener Bogdan bør få gå på skole i Norge og peker på at mange fylkeskommuner velger å se vekk fra opplæringsloven.

Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Barneombudet reagerer også på at 15 år gamle Bogdan nektes å få begynne på videregående skole.

– Mange andre fylkeskommuner gir denne tillatelsen uavhengig av opplæringsloven, sier barneombud Reidar Hjermann.

Han mener det ikke kan være en ulempe for fylkeskommunen om de tillater Bogdan skoleplass.

– Det finnes jo ingen bakside for fylkeskommunen, annet enn det som plassen eventuelt vil koste. Ellers er det ingen ulmepe for å tilby skoleplass. Han vil jo naturligvis ha glede av denne skolegangen, enten de blir eller ikke.

– Brudd på FN-konvensjon

For støttegruppa er det trist å se på at 15-åringen nå kan isoleres fra all kontakt med andre ungdommer.

Ann-Britt Bastesen

VIL HA SKOLEPLASS: Ann-Britt Bastesen i støttegruppa.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

– Dette er et brudd på FN-konvensjonen om at barn under 18 år har rett til utdanning, sier Bastesen i støttegruppa.

Hun forteller at de ikke har noen muligheter for å klare seg i hjemlandet.

Der er gjennomsnittlig levealder for dem med Bogdans sykdom 13-14 år. I Norge er det mennesker på over 30 år som lever godt med den alvorlige sykdommen.

Håper fylkeskommunen vil snu

Nå har Støttegruppen til Bogdan levert inn en klage på skolevedtaket og fylkeskommunen sier de vil vurdere saken på nytt.

Bastesen håper fylkeskommunen vil snu i saken.

– Alle ungdommer trenger stimuli fra andre jevnaldrende for å kunne vokse og ha et sunt liv, både psykisk og fysisk, sier Bastesen.

Regionale nyheter fra Nordland, Troms og Finnmark

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Bjørklund innstilt som ny styreleder

    Valgkomiteen i Tromsø idrettslag har innstilt Stig Bjørklund som ny styreleder, etter at Helge Kræmer bestemte at han skulle forlate vervet etter ti år. Valgkomiteen foreslår videre at Astrid Strandbu blir nestleder, Miika Koppinen, Dagfinn Sætra, Anita Sletten og Frode Rinnan blir medlemmer, mens Susanne Olsen blir varamedlem.

  • 12 nye uker i varetekt

    Politiet har fått medhold om 12 nye uker i fengsel for den siktede etter drapet ved Skjombrua i november i fjor. Den 23 år gamle mannen er siktet for å ha knivstukket to menn i en bil, den ene mannen døde av skadene han fikk. Nå blir han sittende i varetekt fram til 15. mai. – Vi håper etterforskningen skal være klar til da. Hovedforhandlingene vil sannsynligvis holdes i oktober, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

  • Laveste sysselsetting på ti år

    En ny rapport utarbeidet av Stortinget viser at Finnmark har den laveste sysselsettingsgraden på 10 år. Stortingsrepresentant for Ap i Finnmark, Helga Pedersen mener man burde bruke mer statlige midler på investeringer i reiseliv og fiskeri.

Starter klokken 18:45
Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.