Hopp til innhold

– Skulle ikke vært skrevet ut

Helgelandssykehuset sendte en alvorlig psykisk syk kvinne hjem på grunn av ferieavvikling. Pasienten tok sitt eget liv.

Illustrasjonsfoto: Selvmord

En alvorlig syk kvinne tok sitt eget liv etter å ha blitt sendt hjem fra behandlingstilbudet sitt under ferieavviklingen.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Helgelandssykehuset sendte hjem flere innlagte psykiatriske pasienter, da psykiatriavdelingen i år tok sommerferie. En av pasientene, en 51 år gammel kvinne fra Mosjøen, tok sitt eget liv hjemme hos sin far.

– Hun var så syk at hun burde ikke vært skrevet ut. De burde hatt en tilbud da de stengte avdelingen. Det er forferdelig at noe slikt kan skje, og man stiller seg et stort spørsmål om hva det er som foregår innen psykatrien, sier Marit Hansen som var venninne med den avdøde kvinnen.

Døde hjemme hos far

Den 51 år gamle kvinnen ble skrevet ut av avdelingen på Mo fordi de ansatte her skulle på ferie. Istedetfor døgntilbudet ble kvinnen tilbudt plass på omsorgsbolig med oppfølging fra hjemmesykepleien og psykatrien der.

Men siden hun led av sterk angst ville hun ikke bo alene, og flyttet derfor inn med sin 80 år gamle far, hvor hun endte sitt eget liv.

– Avdelingen på Mo må ha tatt en alvorlig feilvurdering. Du sender ikke ett så sykt menneske hjem. Det er ikke familie og venner som skal vare på mennesker som er så syke.

Store utfordringer i ferien

Jan Erik Furunes, foretaksdirektør Helgelandssykehuset

Jan Erik Furunes, foretaksdirektør ved Helgelandssykehuset.

Foto: Helgelandssykehuset

Foretaksdirektør Jan Erik Furunes ved Helgelandssykehuset sier at sykehuset gjør grundige vurderinger opp mot tilbudet til den enkelte pasient, men at ferieavvikling om sommeren gir helsevesenet store utfordringer.

– Ferieavvilkling er veldig krevende. Det er ofte slik at i forbindelse med ferie stenges avdelinger og sengeposter. Det er stort sett akuttfunksjoner som opprettholdes, sier han.

Furunes forteller at i de fleste tilfeller får pasientene et tilfredstillende tilbud etter sykehusoppholdet.

– Dette handler på den ene siden om personalpolitikk og at ansatte skal ha ferie. De ordinære behandlingstilbudene trappes kraftig ned og for enkelte pasienter er det veldig beklagelig. Stort sett mener jeg det er veldig forsvarlig drift, men av og til skjer ting som ikke kan forutses, sier Furunes.

Skal vurderes av fylkeslegen

Da kvinnen ble skrevet ut av Helgelandssykehuset hadde hun ikke lenger noe tilbud fra sykehuset sin side. Kvinnen fikk i stedet tilbud om omsorgsbolig i Mosjøen, samt oppfølging av hjemmehjelp og psykiatritjenesten i Vefsn kommune. De pårørende vil nå be fylkeslegen vurdere om sykehuset har handlet uforsvarlig.

– Dette skal fram i lyset, vi har ingen flere liv å miste, sier Marit Hansen.

Jan Erik Furunes ved Helgelandssykehuset mener det er rett å la fylkeslegen se på saken.

– I dette tilfellet synes jeg det er rett at fylkeslegen bringes inn for å gjennomføre et tilsyn for å se om håndteringen av denne konkrete saken var forsvarlig, sier Furunes.

Helgelandssykehuset Rana

Helgelandssykehuset i Rana.

Foto: NRK

Juli tøff måned

Tidligere i sommer fortalte NRK at personer med psykiske problemer har det tøffere i juli. Årsaken er at mange av behandlingstilbudene ikke er åpne i ferien.

– Juli er årets travleste måned på våre krisetjenester, sa fungerende generalsekretær i Kirkens SOS, Kåre Dag Mangersnes, til NRK.

Mange føler at hverdagen blir enda vanskeligere å takle i sommermånedene.

– Vi hører fra våre innringere at det å ha det vondt og vanskelig når du mister tilbudet du har ellers i året, gjør hverdagen enda vanskeligere, fortalte han.