Hopp til innhold

– Makrellens troverdighet svekkes

Norges status som best i klassen står på spill etter at makrellforhandlingene strandet permanent. Resultatet av bruddet blir kraftig overfiske, frykter WWF.

Fotokonkurranse "Sommerdrømmen" Del 2

Det blir ingen makrellavtale for 2014 etter at Norge trakk seg fra forhandlingene torsdag. Nå står Norges posisjon som verdens fremste sjømatnasjon i fare, mener natur- og miljøorganisasjonen World Wide Found for Nature.

Foto: Øistein Eriksen

Torsdag ble det kjent at Norge, etter måneder med tautrekking med de andre kyststatene, trekker seg fra makrellforhandlingene.

Etter flere forhandlingsrunder blir det dermed heller ikke i år noen makrellavtale.

Resultatet møter liten forståelse hos den internasjonale natur- og miljøorganisasjonen World Wide Found for Nature (WWF).

– Det er svært betenkelig at man ikke klarer å komme til en felles forvaltning for en makrellbestand som er i svært god forfatning, og hvor de anbefalte fangstkvotene fra havforskerne ville betydd mer fisk og penger for alle parter, sier rådgiver Fredrik Myhre til NRK.no.

Fredrik Myhre

Rådgiver for fiskeri & havmiljø, Fredrik Myhre, i WWF.

Foto: Anja Elmine Basma / WWF

– Når partene ikke klarer å bli enige i så gode tider, er vi svært bekymret for hvordan forhandlinger ved dårlige tider blir, legger han til.

Kritisk fiskeriminister

Kyststatene Norge, Island, Færøyene og EU møttes til en siste runde med forhandlinger i Edinburgh mandag og tirsdag denne uka. Det skjedde etter at forhandlingene har blitt brutt og gjenopptatt flere ganger.

Norske fiskere krever at Island stanser sitt uregulerte fiske. Island og Færøyene krever på sin side en større kvote fordi de mener makrellen tilbringer mer tid innenfor deres havområder.

Det var Norge som avviste det siste forslaget.

– Norge har strukket seg langt i disse forhandlingene, og det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke var mulig å finne en balansert løsning, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker etter bruddet.

Uten noen felles avtale om makrellkvotene gjør Norge nå som tidligere år og går fra torsdag i forhandlinger med EU om en bilateral avtale.

Konsekvensene av dét kan bli store, både på kort og lang sikt, mener WWF.

– Ikke lenger best i klassen

– Når landene nå setter sine egne fangstkvoter uavhengig av hverandre, risikerer makrellbestanden som helhet et kraftig overfiske, sier Fredrik Myhre i WWF, og legger til:

– I fjor ble for eksempel makrellen på grunn av dette overfisket med omtrent 150 prosent, sammenlignet med hva det internasjonale havforskningsrådet anbefalte.

Aspaker

– Norge har strukket seg langt i disse forhandlingene, mener fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Foto: Dan Henrik Klausen

På lang sikt tror han Norges posisjon som verdens fremste sjømatnasjon er truet, som en konsekvens av de strandede forhandlingene.

– De manglende avtalene betyr at makrellen mister sitt bærekraftige sertifiseringsmerke. Det fører igjen til at kredibiliteten til makrellen du finner i butikken blir sterkt svekket.

I tillegg mener organisasjonen at forhandlingene for sertifisering av norsk vårgytende sild synker til bunns i kjølvannet av bruddet.

– Dermed er både Island og Russland i ferd med å ta igjen Norge når det kommer til andel av miljøsertifiserte fiskerier. Norges status som best i klassen når det gjelder bærekraftig sjømat står altså også på spill, sier Myhre.

En årelang strid

Den såkalte makrellkrigen startet da makrellen endret gytemønster og begynte å gå lenger nord. Island og Færøyene har kunnet mangedoble uttaket, men har gjort det uten å bli enige om en forvaltningsavtale med de andre.

Denne gangen tilbød EU Island og Færøyene en større andel, og Norge skal også ha vært villig til å gi de to landene en samlet andel på rundt 20 prosent.

– EU-kommisjonen mener betingelsene var ideelle for å nå en avtale, og standpunktene var veldig nær. Det er svært skuffende at en gyllen mulighet er gått tapt, sier EUs fiskerikommissær Maria Damanaki, ifølge NTB.

Men Fiskeridepartementet sier at det er blitt kjent for Norge at Island og EU fisker i grønlandsk sone i tillegg til andelene de krevde i forhandlingene.

– Kritikken mot Norge for vårt forslag til totalkvote kommer i et underlig lys når de selv tillater sine fartøyer å delta i et fiske utover den totalkvoten vi har forhandlet om, mener fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Damanki ber Island og Færøyene nå sette ansvarlige kvoter på egen hånd.

Fredrik Myhre i WWF påpeker at makrellbestanden står sterkere enn først antatt, og viser til at det mest sannsynlig er mye mer makrell i havet enn det havforskerne først har trodd.

– Men en manglende internasjonal avtale vil over tid bety et overfiske.