Kritisk til eget partis tvangs-vedtak: – Tvang er lite demokratisk

Kristelig Folkepartis fylkesleder i Nordland sier et tydelig nei til tvangssammenslåing av kommuner, men partiets landsmøte sier ja til å holde muligheten åpen.

Kristelig Folkepartis landsmøte 2015

Kristelig Folkepartis landsmøte opprettholder muligheten for tvangssammenslåing av kommuner. Tidligere i helgen sa partiet ja til å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

I forkant av helgens landsmøte i Trondheim var et av de store spørsmålene om partiet ville snu i spørsmålet om tvangssammenslåing av kommuner.

I utgangspunktet mener partiet at sammenslåing skal være basert på frivillighet, men i resolusjonen som i dag fikk flertall heter det også at én kommune ikke må kunne blokkere for gode løsninger uten at Stortinget griper inn i sluttfasen av reformen.

Frykter ikke tvangssammenslåing

Per Pedersen

Fylkesleder i Nordland Per Pedersen er motstander av tvang, men føler seg ikke sviktet av eget parti.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Etter en lang debatt med innstendige oppfordringer fra en rekke delegater om å formuleringen som åpner for tvang, gikk et stort flertall likevel inn for å beholde den.

– Personlig er jeg mot absolutt tvang. Dette bør være en reform basert på frivillighet. Tvang er lite demokratisk, sier fylkesleder Per Pedersen Nordland KrF.

Han er også ordfører for de om lag 500 innbyggerne i øykommunen Træna på Helgeland. Selv om han trodde partiet kom til å gå inn for å fjerne formuleringen, frykter han ikke at hans egen kommune eller andre i Nordland er kandidater til tvangssammenslåing.

– Det er forskjell på en kommune som ligger mellom andre og vår kommune som har tre timer inn til et kommunesenter. For Nordlands del vet jeg ikke om vi har noen kommuner som blokkerer for andre.

– KrF har i programmet sagt at der det ikke er naturlig å slå sammen, skal man ikke gjøre det. Det forholder jeg meg til.

Glad for støtte

Nestleder Dagrun Eriksen i KrF sier hun er glad for tilliten fra landsmøtet, og den gir partiet frihet i forhandlingene i tiden fremover.

Pedersen var ikke selv med på avstemmingen, men sier han ville stemt for å fjerne muligheten for tvang. Likevel er han tydelig på at han ikke føler seg sviktet av eget parti.

– Overhodet ikke, er det kontante svaret.