Hopp til innhold

Kritiserte direktørlønninger: Sykepleiertoppene sentralt tjener også fett

Denne uka langet Sykepleierforbundet i Nordland ut mot skyhøye direktørlønninger i Helse Nord. Generalsekretæren for Sykepleierforbundet tjener akkurat like mye.

Gjertrud Krokaa

Gjertrud Krokaa, lederen av Sykepleierfobundet i Nordland, har gått hardt ut mot lønnsnivået til Helse Nord-toppene.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Helse Nord fikk så ørene flagret da lederen av Sykepleierforbundet i Nordland, Gjertrud Krokaa, tidligere denne uken kalte lønningene til direktørene i helseforetaket for uanstendige.

– Man snakker om omstillinger og nedskjæringer. Det strammes inn, og man er ekstremt kreative med turnuser for de ansatte på gulvet. Samtidig bevilger direktørene seg svært høye lønninger. Jeg synes det er uanstendig, sa Krokaa til NRK.

Men toppene i Sykepleierforbundet sentralt har lønninger som ligner nivået til toppene i Helse Nord.

Millionhonorarer til toppene

Generalsekretær Olaug Flø Brekke er øverste administrative leder i forbundet, og har en lønn på 1,2 millioner. Forbundsleder Eli Gunhild By har en lønn som tilsvarer 90% av en statsråd, noe som blir 1,1 millioner kroner (2015).

Nestlederen i forbundet tjener en million kroner, mens fylkeslederne tjener oppunder 700.000 kroner.

I årsmeldingen til Helse Nord for 2015 går det frem at administrerende direktør, Lars Vorland, hadde en lønn på 2 millioner. Direktørkollegene hans i Helse Nord tjente mellom 1,2 og 1,5 millioner kroner.

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene for 2016, viser at lønnsforskjellene her til lands har økt de siste ti årene og at de fortsatte å øke fra 2014 til 2015.

– Konkurransedyktig lønn

Lars Vorland, direktør i Helse Nord

Lars Vorland, direktør i Helse Nord.

Foto: Barbro Andersen

I sin kritikk av lønningene til Helse Nord-toppene, uttrykte Krokaa at det er et stort problem at lønnsgapet mellom topplederne og de vanlige arbeidstakerne bare blir større og større.

– Vi er i ferd med å få en utvikling der noen få toppledere tjener stadig mer, samtidig som det skjæres ned på bemanning og man sier opp folk.

Høyest lønn i Helse Nord har administrerende direktør Lars Vorland, som tjener nesten to millioner kroner i året.

– Vi skal ha konkurransedyktig lønn, men ikke være lønnsledende. Det nivået mener jeg vi ligger på, sier direktøren.

– Uproblematisk

Krokaa mener det er uproblematisk at noen få i Sykepleierforbundet tjener mer enn en million kroner i året. Problemet, mener lederen, er det høye antallet mennesker med høye lønninger i Helse Nord.

– Antallet ansatte i administrasjonen har økt kraftig de siste årene, og jeg mener at man heller bruke pengene på lønninger til folk lenger ned i systemet. I vår organisasjon bruker vi ikke offentlige penger. Det gjør Helse Nord, og har dermed et spesielt ansvar for hvordan disse midlene brukes, sier Krokaa.

Fylkeslederen understreker likevel overfor NRK at alt skal ha en grense, også lønningene i Sykepleierforbundet.

– Hvis lønningene på toppen går ut over andre ting organisasjonen, så må vår ledelse moderere seg, avslutter hun.

Laster innhold, vennligst vent..