Hopp til innhold

FrP-politiker kritiserte Ap en time etter terroren

«Huff-stem Frp!!! Naive Ap må ut snarest!». Det skrev lensmann og varaordfører for FrP i Lurøy, Kjell Ivar Vestå på Facebook – en time etter at bomben gikk av i regjeringskvartalet.

Kjell Ivar Vestå, leder i Kystpartiet

Kjell Ivar Vestå er tidligere leder av kystpartiet i Nordland. Nå er han leder av Lurøy FrP, varaordfører i Lurøy og lensmann i Lurøy og Træna.

Klokka 15.26 fredag ettermiddag gikk bomben som tok åtte liv av i regjeringskvartalet i Oslo. 16.32 la Vestå, som er listetopp og leder for Lurøy FrP og lensmann i Lurøy, ut meldingen på sin åpne Facebook-profil, skriver Ranablad.no.

Møtte reaksjoner

Flere reagerte med en gang, og mente meldingen var i overkant drøy. Men lensmannen ga seg ikke.

Ifølge Rana Blad la han ut i rask rekkefølge følgende tilsvar til folk som var kritiske til ordbruken.

  • «Jeg tror ikke på julenissen og folk må våkne før det blir mer tragedier.»
  • «Omtanke for ofrene har man når man gjør noe for å forhindre at slikt som dette skjer. Det samme gjelder i forhold til alle de skjebnene som ligger bak voldtektene i den seinere tid. Unnfallelse koster dyrt. Jeg gremmes, svarte han.»
  • «At dere som stemmer Ap føler dere truffet kan jeg leve med. Typisk å rette oppmerksomheten mot alt annet enn årsaken til det som skjer. Skal naiviteten fortsette? Tankene mine går i høyeste grad til ofrene. Jeg frykter flere anslag og det må takes tak i snarest!!»

Modererte seg

Utover fredagskvelden begynte Vestå imidlertid å moderere seg. Bildene fra regjeringskvartalet og Utøya tikket inn og det ble klart at angrepet var satt i stand av en nordmann.

«Ok alle sammen, vi er vel alle sjokkert på en dag som denne og følelsene kan ta overhånd. Nå må man stå sammen mot dette anslaget mot demokratiet og uskyldige mennesker»

Fjernet meldingen

Tidlig lørdag morgen var den opprinnelige meldingen med kritikken mot Arbeiderpartiet fjernet.

Midt på mandagen kom Vestå med en ny melding på sin tavle.

«Triste dager for oss alle. Jeg er rystet over det som har skjedd. Mine tanker går til alle de som har mistet sine kjære og sine venner. Mine tanker går også til ungdommene i Auf og til Arbeiderbevegelsen, skrev han da.»

– Jeg kjente ikke omfanget

NRK har forsøkt å ringe Vestå for en kommentar, men han har ikke svart på telefonen. Men til Helgelands Blad forklarer han at han aldri hadde noe ønske om å spre fremmedfiendtlige fordommer.

– Jeg postet mitt første innlegg før jeg kjente det videre omfanget. Da Utøya-tragedien kom i tillegg, ble mitt første innlegg helt feil. Derfor slettet jeg det jeg først hadde skrevet, sier han.

– Poenget mitt var at jeg lenge har ment at sittende politiske regime i Norge ikke tar terrortrusler på alvor.

– Det er uheldig

Helgeland politidistrikt har foreløpig ikke bestemt seg for om uttalelsene til Vestå vil få konsekvenser.

– Vestå har selv sagt at disse uttalelser var uheldig, det er en oppfatning som vi deler. Som han sier selv, så har han uttalt seg som politiker og ikke lensmann. Men når man har flere roller må man tenke seg nøye om, sier konstituert politimester i Helgeland politidistrikt, Jonas Nerdal.