Normal

Arne (90) får kritikk for flytevestnekt av Redningsselskapet

– Barn og unge trenger gode rollemodeller som bruker redningsvest på sjøen, mener Redningsselskapet i forkant av dagens rettssak mot fiskeren Arne Pedersen (90).

Fisker Arne Pedersen (90)

Den tidligere båtbyggeren Arne Pedersen (90) ble landskjent da han ble stoppet av kystvakt og politi – uten flytevest.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Redningsselskapet har gjennom observasjoner over mange år merket seg at barn er blitt flinke til å bruke redningsvest, mens voksne slurver.

– Vi håper at utviklingen går i samme retning som med hjelm i slalombakken, at det skal bli kult å bruke vest. Vi håper Arne Pedersen skal synes det er kult etterhvert også, sier Tanja Krangnes som er kommunikasjonsrådgiver i Redningsselskapet til NRK.no.

Tanja Krangnes, kommunikasjonsrådgiver i redningsselskapet

Kommunikasjonsrådgiver Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

Foto: Redningsselskapet

90-åringen Arne Pedersen møter i dag i retten etter å ha nektet å betale boten han fikk for ikke å ha redningsvest i båten, og nå risikerer han fengselsstraff.

Han protesterer mot det han mener er et regelverk uten hensikt.

– Enhver voksen må kunne bestemme selv når det er behov for redningsvest, sier Pedersen til NRK.no.

Mange drukningsulykker

Det mener Redningsselskapet er en farlig utvikling. Selskapet vil ha strengere regler for bruk av flytevest i båt.

Tall fra Sjøfartsdirektoratet (2011) viser nemlig at 61 prosent av alle som omkommer på sjøen, ikke har på seg vest. I Redningsselskapet skulle gjerne sett at bruk av vest hadde får like stor omtale som det Pedersen har fått.

– Vest redder liv. Vi jobber for et påbud om bruk av vest i åpne båter under fart. Det er vi i dialog med myndighetene om, og håper det vil skje noe i løpet av året, sier Tanja Krangnes.

Ble stoppet av Kystvakten

I august i fjor ble Arne Pedersen stoppet av Kystvakten utenfor Bogen i Evenes. Han var i ferd med å dra opp flyndregarn, men hadde ikke redningsvest om bord i båten. Fiskeren fikk ei bot på 500 kroner – men 90-åringen nektet å betale.

– Æ betale fan ikkje nåkka bot, sa han til lokalavisen Fremover, som var med kystvaktskipet på kontrollen.

– Enhver voksen som er på havet må få bestemme sjøl!

Den frittalende fiskeren ble rikskjendis og senere kåret til årets nordlending av Nordlys sine lesere. Men noe forbilde på sjøen er han ikke, mener Redningsselskapet.

– Vi er opptatte av å redde liv og det gjør flyteplagg. Mange som drukner kunne vært reddet dersom de hadde vesten på, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

Ifølge småbåtloven er det pålagt å ha flytevest i båten. Det mener Pedersen er en tullete bestemmelse.

– Jeg var alene i båten, og jeg tar fullt og helt ansvar for meg selv. Om jeg skulle være så uheldig å falle over bord, så ville flytetankene kunne bære meg, sier Arne Pedersen til NRK.no.

Vil gi Arne redningsvest

Det er ikke en redningsmetode Redningsselskapet kan anbefale.

– Det kan godt hende Arne Pedersen kunne reddet seg selv. Men det kommer helt an på forholdene rundt en ulykke. Vi har lyst å gi en av våre oppblåsbare redningsvester til Arne Pedersen. Den har en veldig lett og fin å ha på, du kan fiske og bedrive andre aktiviteter uten at den merkes. Kanskje han kunne tenkt seg å ha den om bord og til og med på, sier Tanja Krangnes.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

I morgen begynner rettssaken mot 90 år gamle Arne Pedersen fra Evenes, som nektet å bruke flytevest ombord i båten sin. Men den 90-åringen angrer ikke på noen ting.

VIDEO: – Jeg aldri vært i en rettssal før, og har ikke forberedt meg. Jeg skal svare på alle spørsmålene deres, sier Arne Pedersen.

Tar det hele med ro

Midtre Hålogaland politidistrikt vurderte saken og ila 90-åringen et forelegg på 500 kroner, subsidiært én dag i fengsel for ikke å ha flytevest i båten.

Men den tidligere sjømannen og båtbyggeren nektet å godta boten.

I dag må Pedersen møte i Ofoten tingrett i Narvik. Han har ingen forsvarer, men skal føre ett vitne. Det hele tar han med stor ro.

– Det gjør meg ingenting. Jeg spekulerer ikke i hva resultatet blir. Jeg aldri vært i en rettssal før, og har ikke forberedt meg, men jeg skal svare på alle spørsmålene deres.

Dersom han blir dømt, tviler 90-åringen på at han havner i fengsel i én dag.

– Det er lange fengselskøer i Norge, og jeg tviler på at jeg blir prioritert foran de som har begått verre kriminelle handlinger. Kanskje det blir samfunnsstraff, sier han.

Aktor: – Ingen stor sak

Politiadvokat Torgeir Kvitvik, Midtre Hålogaland politidistrikt

Politiadvokat Torgeir Kvitvik i Midtre Hålogaland politidistrikt mener det ville bli veldig feil dersom Arne Pedersen skulle få særbehandling på grunn av høy alder.

Foto: NRK

Politi og påtalemyndighet sier at det aldri har vært snakk om å henlegge saken mot Arne Pedersen, men andre reaksjonsformer, som påtaleunnlatelse ble vurdert.

– Dette er ingen stor sak for påtalemyndigheten. Det er heller ingen ønskesak. Når noen blir tilbudt et forenklet forelegg, ønsker vi at det vedtas. I dette tilfellet ble det ikke vedtatt. Det kan virke drøyt å bruke tid og ressurser på en sak som burde vært avgjort for lenge siden. Men man kan snu på det og si at det er Arne Pedersen som tar saken til retten. Han vil ha det slik, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

Ifølge politiadvokaten var Kystvakten denne augustdagen ute på kontroll med et helt konkret formål. Å bøtelegge til dem som ikke hadde flytevest om bord.