NRK Meny
Normal

Kristoff ble dagens etappevinner av Arctic Race

Første etappe av Arctic Race er over. Først i mål ble Alexander Kristoff.

Alexander Kristoff (Team Katjusja) vant første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Rognan

Alexander Kristoff (Team Katusha) vant første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Rognan torsdag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Torsdag gikk første etappe av stabelen i forbindelse med årets utgave av Arctic Race of Norway. 131 ryttere fordelt på 22 lag stilte til start i Fauske. Startskuddet gikk klokken 12.30.

Etappen har gått fra Fauske. Deretter via Bodø og til Rognan via Saltstraumen og Misvær. Totalt 180,5 kilometer. Først i mål ble Alexander Kristoff.

Det ble svært dramatisk da en Astana-rytter mistet kontrollen idet han passerte streken. Rytteren fikk sleng på sykkelen og kuttet hjulet til en Ringeriks-Kraft-rytter, som gikk stygt i bakken, skriver procycling.no. Med seg dro han en lagkamerat, pluss et par ryttere til.

Syv i brudd

Syv ryttere kom seg av gårde i et brudd som gikk like etter start:

Krister Hagen (Coop Østerhus), Maxime Cam (Fortuneo Vital Concept), Tom Van Asbroeck (LottoNL Jumbo), Gregory Rast (Trek Segafredo), Andreas Schillinger (Bora-Argon 18), Kenny de Ketele (Topsport Vlaanderen) Max Emil Kørner (Team Ringeriks Kraft).

De holdt lenge sammen, men ble etter hvert kjørt inn av hovedfeltet idet de nærmet seg mål. Etappen har bydd på annenkategoriene Jensvolldalen og Kvikstadheia, samt den åtte kilometer lange stigningen opp Ljøsenhammeren.

Flere av profflagene dominerte fronten inn på de to siste kilometerne, i hovedsak Trek-Segafredo og LottoNL-Jumbo.

Etappe 1 - Arctic Race of Norway

– Heldig

De sju rytterne i brudd hadde på det meste sju minutters forsprang på hovedfeltet. Rytterne syklet over Saltstraumen og Kvikstadheia før de måtte over Ljøsenhammeren, 542 meter over havet, på veien til Rognan.

Andreas Schillinger var eneste gjenværende fra det opprinnelige bruddet med 18 kilometer igjen, og ledet da med ett minutt og 44 sekunder. Tyskeren ble imidlertid kjørt inn av hovedfeltet etter å ha sikret seg et års forbruk av laks på den siste bakkespurten, og det hele skulle avgjøres på oppløpet.

Katjusja satset alt på sin norske stjerne Alexander Kristoff, men når det hele skulle avgjøres var 29-åringen alene i duell med tyskeren John Degenkolb.

Nordmannen vant duellen og tok dermed seieren på den første etappen av rittet.

– Degenkolb fikk problemer på oppløpet med et kjede som hoppet av, så jeg var litt heldig, men det føltes godt. Det var målet mitt å ta en etappeseier, så det er deilig. Nå er det en ny etappe i morgen, så da får vi se hvordan det går da, sier Kristoff i seiersintervjuet.

Danny van Poppel ble nummer tre i spurten der en stor gjeng med ryttere gikk i asfalten med bare noen få meter igjen av etappen.

Hovedfeltet under første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway

Rytterne hadde stort sett fint vær under dagens etappe.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix