Kristin avslutter i Lofoten

Ekspertene tror SV blir valgtaper, men partileder Kristin Halvorsen nekter å gi opp. I morgen reiser hun til Lofoten for å avslutte valgkampen.

Kristin Halvorsen

SV-GARANTI: Tre dager før valget gir SV-lederen velgerne nærmest en garanti om at oljeletingen i Lofoten stanses om partiet blir sittende i regjering.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

SV-leder Kristin Halvorsen legger opp til et kraftig mobiliseringsmaraton i innspurten av valgkampen. Hun håper å snu trenden fra flere dystre meningsmålinger.

Den 24 timers lange turneen avsluttes i Lofoten, sentrum for SVs viktigste miljøkamp.


- En thriller

– Dette er en skikkelig thriller, og SV er jokeren i valgkampen. Det er rett og slett SVs velgere som avgjør valget. Jeg flyr rundt som et piska skinn for å få alle SV-sympatisører til å stemme på oss, sier Halvorsen.

De siste dagene har flere piler fra meningsmålingene pekt i negativ retning for SV, og nå setter partilederen alle kluter til for å trekke velgere. I løpet av 24 timer skal hun gjennomøre 24 valgkamptiltak.
Og med avslutning i Lofoten blir SV en ekte joker Nord – som ikke liker å gamble med havområdene.

– Områdene i Lofoten og Vesterålen er fødestuen til den siste store torskebestanden i verden. Den skal vi ikke gamble med, og vi vet nok til å vite at vi ikke skal bore etter olje her, sier hun.

Etter å ha videoblogget, åpnet høstutstillingen og sendt SMS til alle SVs medlemmer, var Halvorsen lørdag formiddag på plass foran Stortinget for å møte tidligere Idol-dommer, og nå X Factor dommer Jan Fredrik Karlsen. Deretter fløy hun videre til flere tiltak, deriblant møte med småbarnsforeldre, appell til minoritetskvinner og date med Tor Milde.

To dager før valgdagen gir SV-lederen velgerne nærmest en garanti om at oljeletingen i Lofoten stanses om partiet blir sittende i regjering.

Sikker på å vinne

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen er sikker på at det ikke åpnes for olje- og gassvirksomhet i Lofoten og Vesterålen om de rødgrønne blir sittende i regjering.

– Jeg er helt sikker på at vi kommer til å vinne den saken. Jeg regner med gjennomslag fordi argumentene våre er gode. Disse havområdene er unike i verdenssammenheng og utrolig sårbare. Det er vi som kan avgjøre at det ikke blir olje- og gassutvinning i Lofoten, fortsetter hun.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ønsket ikke å kommentere Halvorsens utspill.

Full mobilisering

- Vi starteren kjempemobilisering lørdag. Vi skal gjøre 24 ting på 24 timer hvor vi ender i Lofoten for å oppsummere valgkampen, sier Kristin Halvorsen.

SV-lederen avviser bestemt alle spørsmål om hva som vil skje med den rødgrønne regjeringen dersom partiet hennes gjør det så dårlig som enkelte målinger antyder.

– Det gidder jeg ikke å diskutere en gang, sa Halvorsen da hun under TV-debatten ble spurt om SV hadde noen nedre grense for regjeringsdeltakelse.

–En stemme på SV er den tryggeste stemmen du kan gi dersom du ønsker en fortsatt rødgrønn regjering, hevder hun.