Hopp til innhold

Kast boblejakka – nå blir det varmt i nord: – Nyt denne helgen

Før helgen ble det meldt om drøyt 15 grader på Østlandet og opp mot ti grader noen steder i Nord-Norge. Nå lover Kristen Gislefoss at gradestokken skal stige enda høyere.

Hvalross Bodø

STEIKSOL: Hvalrossen i Solparken i Bodø soler seg i morgensola. Utover helgen vil det bli opp mot 15 grader.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved kunne torsdag formiddag fortelle at det ser ut til å bli den beste helgen på lenge.

Varmegradene hun lovte ser ut til å komme som bestilt, og vel så det.

– Det har blåst over visse fjellkjeder, og vinden kommer fra sør, sørøstlig retning. Dette medfører en del varme, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Han lover opp mot 15 grader i deler av Nordland.

– Jeg tror folk bør nyte denne helgen, for kulda kommer tilbake igjen i neste uke.

Laster Twitter-innhold

Helt fantastisk

Allerede i morgentimene stråler sola mange steder i Norge. Gislefoss sier til NRK at varmen vil vare ut helgen, men oppfordrer folk i Nord-Norge til å vente med dekkskiftet.

– Mandag og tirsdag ser også ut til bli ganske varmt i Nordland og Troms og Finnmark. Deretter vil det trekke inn mer vind og det blir kjøligere igjen. I slutten av kommende uke kan det bli minusgrader på natten i Nordland. For Troms og Finnmark kan det faktisk bli kuldegrader også på dagtid utover neste uke.

– Jeg ville drøyd skifting av dekk. Se hvordan nedbøren utarter seg utover neste uke. Det vil nok komme som snø noen steder.

Varme tidlig lørdag morgen

De nye hotellene i Bodø skyter til værs, og arbeiderne er oppe tidlig og sent for å få det ferdig til sommeren. De har nok hatt verre dager enn dette på jobb i løpet av april.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

I Bodø synger fuglene i takt med at sola stiger høyere på himmelen. Allerede før klokken 09:00 møter NRK et par glade fjes – som gleder seg til å endelig få litt varm.

– Det er helt fantastisk. Jeg skal gå noen turer i fjellet og kose meg skikkelig, sier Tomy Bomblis til NRK.

Sammen med Vitas Ertzishauskas tusler de nedover Storgata i Bodø sentrum etter en tidlig treningsøkt. Også Vitas ser frem til en etterlengtet varm helg.

– Det er jo fint allerede nå, men den fineste dagen blir nok i morgen. Det blir deilig, sier han og gliser bak de mørke solbrillene.

Gutta glade for fint vær

FANTASTISK: Vitas Ertzishauskas og Tomy Bomblis var tidlig ute for å trene. Resten av helgen skal de bruke på jobb og turer i fjellet.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Enda varmere i sør

Gislefoss forteller videre at de varmeste stedene i Nord-Norge blir i det sørligste fylket, Nordland. Mo i Rana, Mosjøen og Bodø er alle byer som kan få opp mot femten grader i løpet av helgen.

For Troms og Finnmark ser det også lovende ut, men temperaturen vil ikke bli like høy.

Fint vær

DRA PÅ TUR: Kristen Gislefoss håper folk bruker helgen til å dra på tur og nyte det fine været. Her er fra Bodøsjøen i Bodø like før klokken 07:00 lørdag.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

– I Troms kan morgendagen by på tålelige temperaturer. Det blir nok litt mer skyer enn i Nordland, og i Tromsø ser det ut til at det kan bli opp mot 10 grader midt på dagen. Det er ikke helt urimelig å tro.

– I Finnmark blir det gode temperaturer, opp mot syv-åtte varmegrader midt på dagen. Også der kan det bli varierende skydekke gjennom helgen.

Østlandet, Vestlandet og Sørlandet ser ut til å få et knepp varmere vær enn Nordland ifølge Meteorologisk institutt.

– På Østlandet er det ikke urealistisk at det kan komme opp mot 18–19 grader. Det henger sammen med litt sørlig, og ganske svak vind, forklarer Gislefoss.

Laster Twitter-innhold

Vær varsom

Statsmeteorologen påpeker at været neppe blir langvarig, og maner til at folk kommer seg ut og nyter det mens de kan.

– April viser ofte store svingninger. Det kan veksle mellom ganske varmt og ganske kaldt. Jeg tror folk bør nyte været. Finn frem skiene og dra på tur i fjellet. De gode temperaturene bør nytes.

Skitur

Gislefoss påpeker at alle som drar på tur bør sjekke forholdene godt slik at de unngår uhell.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Han understreker at alle som drar på tur bør vær obs på skredfare og eventuelle skavler som ofte sklir ut når temperaturen øker.

Sjekk skredfaren der du bor her.