Hopp til innhold

Krisesenteret er fullt: – Vi har ikke plass til alle

Krisesenteret i Salten skal tilby hjelp til mennesker som flykter fra psykisk og mange ganger fysisk vold fra sine nærmeste. I adventstiden og jula er det flest som trenger deres hjelp, men allerede nå er det fullt.

Wanja Sæther i krisesenteret i Salten

Wanja Sæther leder krisesenteret i Salten. De tar imot mennesker som må rømme fra sine hjem på grunn av psykisk eller fysisk vold, men allerede før den mest hektiske måneden i året, er det allerede fullt hos dem.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

– Det er helt åpenbart at vi ikke har plass her hos oss, sier lederen for krisesenteret i Salten, Wanja Sæther.

Små støvler og regntøy henger i gangen, på det som utenfra ser ut som et koselig, eldre bolighus. I dag er huset fullt av barn og kvinner som er på flukt fra hjemmet sitt, der de har blitt mishandlet enten psykisk eller fysisk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gang krisesenter Salten

Et lite regntøysett henger på knaggen. Bak dørene på disse rommene bor det familier som har rømt fra mishandling. Men ledelsen i krisesenteret sier de har for liten plass til å hjelpe alle som trenger det.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Noen av familiene som bor her er truet på livet, så vi får ikke lov å ta bilder av personlige eiendeler eller kosebamser inne på rommene. Årsaken er at de ansatte frykter at noen skal kjenne dem igjen og finne dem her, i huset som har ligger på en skjult adresse. Med kun to hybler og fire akuttrom skal de tilby hjelp til mennesker i en region med 85.000 innbyggere. Det er utfordrende når huset allerede er fullt.

– Da må vi kartlegge alternative løsninger i brukerens nærmiljø, eller nettverk, eller å samarbeide med andre krisesenter, sier Sæther.

(les mer under bildet)

Krisesenter i Salten

I huset på krisesenteret har barna fått et eget lekerom, flere bor her i flere måneder i strekk, og Wanja Sæther forteller at de ansatte prøver å gjøre det koselig for dem, og skape en så normal hverdag som mulig. Fem kvinner og fem barn bor i huset i dag.

Fryktelig trangt og uverdig tilbud

Bratt trapp på krisesenteret i Salten

En ansatt går opp til personalrommet i andre etasje i det eldre huset som fungerer som krisesenter.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Barna og kvinnene som bor her må opp bratte trapper og trange ganger i det eldre huset for å komme til rommene sine, og de må dele på bad og kjøkken. Denne uka fikk de besøk, og det som gjestene fikk se gjorde inntrykk.

– Dette huset gir et fantastisk godt tilbud, men huset er ikke brukerne verdig, det er fryktelig trangt for dem som jobber her. Det er lite funksjonelt etter dagens standard, og det er heller ikke tilrettelagt godt nok for de med en funksjonsnedsettelse, sier Tove Smaadahl som leder Krisesentersekretariatet.

Berørt varaordfører

Varaordfører Synne Bjørbæk (Rødt) i Bodø kommune, besøkte denne uka krisesenteret i Salten. Hun er tydelig berørt, og sier kommunen vil legge inn ressurser for til å bygge et nytt krisesenter.

– Dette gir deg noe å tenke på og du kjenner klumpen i halsen. Det er ille at det er så mange familier som lever i frykt i Norge i dag, sier Bjørbæk.

– Hvor raskt kan det være på plass?

– Dette må administrasjonen gi oss et svar på. Vi har bedt om ett nytt bygg, men det er umulig for meg å si noe mer på hvor lang tid dette kan ta, forklarer varaordføreren.

– Også menn trenger dette tilbudet

Per i dag har ikke Salten Krisesenter et tilbud til menn klart, men Sæther og Bjørbæk forklarer at dette noe som de prioriterer høyt.

– Vi har en plikt til å skaffe tilbud til alle som er voldsutsatt, men det er en utfordring særlig i forhold til ansatte ressurser, påpeker Bjørbæk.

Hun forklarer videre at kommunen har satt av ressurser som skal gå til en mannlig rådgiver og en ny barnefaglig stilling ved krisesenteret.

– På denne måten styrker vi krisesenteret noe, avslutter hun.

Politikerne på besøk på krisesenteret i Salten

Gjestene som var på besøk ble berørt av å se hvordan kvinner og barn lever tett sammen, noen av dem bor i huset i opptil et halvt år. Fra venstre Grethe Fjærvoll (H), varaordfører Synne Bjørbæk (Rødt) og leder for krisesentersekretariatet Tove Smaadahl.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

(NRK har endret tittel og lagt til sitater etter at denne artikkelen ble publisert).