Hopp til innhold

Rundt 150 evakuerte i snøkaoset: Se bildene av Lofoten fra lufta

Det er neppe trygt for de evakuerte å flytte hjem igjen i dag. Geologer har vært på befaring for å vurdere situasjonen, og vil komme tilbake med mer informasjon i løpet av ettermiddagen.

NRKs reporter John Inge Johansen filmer Lofoten fra oven.

NRKs reporter John Inge Johansen filmer Lofoten fra oven.

SISTE: Statens vegvesen startet i dag arbeidet med å åpne veiene igjen, men avsluttet i ettermiddag. Arbeidet vil tas opp igjen i morgen tidlig, E10 mellom Vareid og Kilan blir ikke åpnet i dag.

Sivilforsvaret har hevet beredskapen, og forbereder seg på innsats i forbindelse med skred og skredfaren, opplyser de i en pressemelding. Sivilforsvaret har totalt åtti personer tilgjengelig, som kan bli satt inn ved behov.

Det har vært et voldsomt snøvær i Lofoten de siste dagene, og tirsdag morgen får NRK opplyst at rundt 150 husstander er evakuerte i Vestvågøy og Flakstad.

Selv om været til dels har roet seg ned, er det fremdeles farlig og ferdes flere steder, grunnet stor rasfare. Det gjør også at flere brøytebiler ikke får brøytet, og at politiet sliter med å komme fram til alle som skal evakueres.

Helikopter Lofoten

Redningshelikopter på befaring i Lofoten.

Foto: Joakim Bjerkelund / Privat

Neppe trygt i dag

Like før klokken åtte i morges møtte kriseledelsen i Vestvågøy kommune geologene som nå skal undersøke rasfaren i Vestvågøy og Flakstad. Geologene skal på befaring med Statens vegvesen, for å vurdere når de evakuerte innbyggere kan flytte hjem igjen.

Ifølge geologene Odd Arne Mikkelsen og Kjetil Brattlien vil det neppe være trygt å flytte hjem i dag. Dermed må de som er evakuerte fra hjemmene sine belage seg på en natt til, men dette blir ikke endelig avgjort før befaringen er ferdig, og geologene har konkludert.

Mellom 50 og 60 husstander er evakuert i Ballstad, og tilsvarende tall på Ramberg. Dette er anslag, og det er usikkert nøyaktig hvor mange det gjelder.

Så snart det blir lyst drar Statens vegvesen og geologene på befaring i fjellene i Vestvågøy og Flakstad. Da har de også med seg utstyr for å skyte ned snøpartier, slik at geologene får mer kjennskap til hvor truende snøen er.

Vil ta to til tre dager

Informasjonssjef i Vestvågøy kommune, Rune Andreassen, sier at det brøytes kontinuerlig, men at det kan oppleves ekkelt å ferdes i visse områder.

– Det er smalt. Flere steder er man nødt til å gå i veibanen, og man kan oppleve å bli fanga mellom veibanen og brøytekantene. Skolen har oppfordret foreldre til å snakke med barna sine.

Selv om det brøytes kontinuerlig, er det for farlig for brøytemannskapene og ferdes i de mest rasutsatte områdene. Andreassen sier det vil ta to til tre dager før de vil klare å opprette en slags normaltilstand.

Redningsskøyta med helsepersonell

Mange er evakuerte, og redningsskøyta i Andopen i Flakstad er ute med Hjemmesykepleien for å se til de eldre.

Foto: Tommy Johansen / Privat

Infrastrukturen fremdeles slått ut

Ifølge Statens vegvesen er syv fylkesveier og riksveien i Lofoten fremdeles stengt. I tillegg er det et par nye punkter på E10 som er stengt. Etter befaringen nå i morgentimene, vil det tas en ny vurdering på dette.

Når det gjelder brøytemannskapene skal det være bedre forhold for dem på veiene, men de må hele tiden vurdere om det er økt rasfare.

Andreassen forteller om en formidabel innsats fra alle kanter.

– Mange har måttet vasse i dyp snø for å nå fram til sine, men med stor innsats fra Hjemmetjenesten har dette gått veldig bra. Folk bor spredt, og infrastrukturen er til dels slått ut, fremdeles. Det er ikke blitt brøytet på grunn av kapasiteten, sier han.

Stengte veier i Lofoten grunnet snøras og vær

Syv fylkesveier og riksveien i Lofoten er stengt, som følge av snøras og rasfare.

Foto: Skjermdump
Måking av fergeleiet i Moskenes

Måking av fergeleiet i Moskenes. Kommunen Moskenes er uten veiforbindelse østover på grunn av rasfare.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK
Fjøsdalen tunnel

Slik ser Fjøsdalen tunnel på E10 i Flakstad, ut tirsdag morgen. Snøraset har delvis sperret av inngangen.

Foto: Tommy Johansen / Privat
Kriseledelse i Vestvågøy kommune

Kriseledelsen i Vestvågøy kommune samles, for å planlegge dagen.

Foto: Vestvågøy kommune