NRK Meny
Normal

Krisa gir penger i lomma

Finanskrisa fører til at strømprisene stuper. En vanlig husholding sparer 6 000 kroner i året.

Strømmåling

MÅL STRØMMEN: På grunn av finanskrisa kan strømregninga bli mindre, selv om du bruker like mye strøm som før.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Krisen i verdensøkonomien gir lavere strømpriser. I Nord-Norge har har strømprisene gått ned med 20 øre per kWh siden sist sommer.

- Hvis vi tar utgangspunkt i en enebolig som gjerne bruker 30 000 kWh og en reduksjon i prisen fra 55 til 35 øre utgjør 6 000 kroner i året, sier administrerende direktør Jørgen Gunnestad i SKS Kraftlag.

LES OGSÅ: Vi straffes med skyhøy nettleie

Billigere å leve

Finanskrisa gjør at det blir billigere å leve for de aller fleste i Norge. Bensin- og dieselprisene holder seg lave, og rentene på bolilånene er på ned mot en prosent.

Energikostnadene går ned fordi industrien produserer mindre, oderfor kan det være aktuelt for forbrukerne å vurdere fastpris også på strøm.

Selskapet Kraftinor, som lenge har vært blant de billigste strømleverandørene, tilbyr en kraftprisen på 35,3 øre fram til september i 2011. Gunnestad i SKS Kraftsalg mener dette reflekterer at krisa kommer til å vare en god stund framover.

- Tre år er lenge, men finanskrisa kan vare ei stund og det tar lang tid før forbruket stiger igjen, sier Gunnestad til NRK.