Hopp til innhold

Kripos koblet inn i søket etter savnet WikiLeaks-medarbeider

Politiet i Nordland får hjelp fra Kripos for å finne ut hva som har skjedd med savnede Arjen Kamphuis, som sist er sett i Bodø 20. august.

Skjermdump av Arjen Kamphuis

Skjermdump fra tweeten der Wikileaks etterlyser savnede Arjen Kamphuis.

Foto: Skjermdump/@wikileaks / twitter

– Personell fra Kripos er allerede på plass i Bodø. Det er også etablert kontakt med politiet i Nederland, forteller politiadvokat Trond Lakselvhaug ved politiet i Nordland.

Tirsdag ettermiddag opplyser politiet at de nå har bedt Kripos om bistand til etterforskningen etter savnede Arjen Kamphuis.

– Fire personer fra Kripos er nå i Bodø, i tillegg til et betydelig antall som arbeider fra Oslo, opplyser Lakselvhaug.

Det ble etter hvert klart at savnede har bodd på hotell i Bodø og at han skal ha sjekket ut mandag den 20. august, rundt klokken 14. Politiadvokaten bekrefter at dette er siste observasjon av Kamphuis.

Kripos fikk 29. august en henvendelse fra nederlandsk politi om en savnet person i Norge. To dager senere ble saken overført til lokalt politi. Nå ber politiet i Nordland igjen Kripos om bistand i søket.

Tilknyttet Wikileaks

Arjen Kamphuis savnet

Skjermdump fra nettsiden til savnede.

Foto: @ncilla/twitter / skjermdump

– Politiet jobber nå med å innhente informasjon fra hoteller, alternative reiseruter og teletrafikk, samt at det foretas avhør av personer som kan ha informasjon om savnede. På det nåværende tidspunkt har ikke politiet noen grunn til å tro at det skal ha tilstøtt savnede noe, men holder likevel alle muligheter åpne.

Nyhetsbyrået AFP har tidligere meldt at Kamphuis er en kollega av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Talsperson for det nederlandske utenriksdepartementet, Ard Van der Vorst, bekreftet lørdag overfor NRK at Kamphuis var savnet

– Han er savnet. Vi er i kontakt med norske myndigheter, men det er alt vi kan si foreløpig, sa Van der Vorst til NRK lørdag.

Savnede Arjen Kamphuis er sikkerhetsekspert og forfatter av en bok om informasjonssikkerhet for journalister. Wikileaks har på Twitter skrevet at Kamphuis ble meldt savnet av venner og kollegaer.

Lakselvhaug ønsker ikke å spekulere i om tilknytningen til Wikileaks kan ha noe med forsvinningen å gjøre. Han avviser også at tilknytningen påvirker etterforskningen.

– Det har ingen betydning for våre undersøkelser. Vi er ute etter å finne ut hvor han er som privatperson.

Laster Twitter-innhold

Hadde ubenyttede reisedokumenter

Politiet har iverksatt etterforskning og jobber nå for å kunne fastslå med sikkerhet hvor savnede sist har opphold seg. I tillegg undersøker politiet den savnedes reisevirksomhet i landet. NTB har tidligere meldt at Kamphuis skulle ta tog til Trondheim, der han hadde flybillett videre to dager senere.

– Politiet har ulike hypoteser, men ingen konkrete holdepunkter om hvor han kan være. Vi vet at savnede hadde reisedokumenter som han ikke benyttet seg av, sier Lakselvhaug.

Ifølge politiet var savnede Arjen Kamphuis på ferietur i Norge. De første meldingene gikk ut på at han hadde reist til Svalbard, men etter nærmere undersøkelser ble det klart at han ikke hadde vært der.