Hopp til innhold

Krigsurett mot russere rettes opp

De slet som tyskernes slaver. Etter krigen prøvde den norske staten å glemme de 12.700 døde russerne. 63 år etter krigen skal uretten rettes opp.

Nikolay Wolokitin, sovjetisk krigsfange

Russiske Nikolay Wolokitin ligger i umerket grav i Norge.

Foto: militærarkivet i Podolsk / NRK

Se video: Skamplett på norsk krigshistorie rettes opp

Video nsps_upload_2008_10_24_16_30_13_74.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

12.700 sovjetiske krigsfangene døde i Norge under andre verdenskrig. De måtte bøte med livet under bygging av jernbaner og veier. Men selv om de har vært gravlagt her i landet i mer en 60 år vet vi bare navnene på 2.700.

- Det er svært kritikkverdig. Norske myndigheter har gjort feil tidligere, mener den tyske professoren og krigsforskeren Reinhard Otto.

Professoren kritiserer norske myndigheter for ikke å ha lagt ned nok arbeid i identifisering av de gravlagte krigsfangene.

I stedet ble mange av dem gravd opp og fraktet til den internasjonale krigskirkegården på Tjøtta på Helgeland. Frykten fra norske myndigheter var blant annet at russiske spioner forkledd som turister og pårørende skulle komme til Norge for å se til sine kjære. På den internasjonale krigskirkegården på Tjøtte ble gravstenene til de få som var identifisert senere fjernet.

Somler med krigsgraver

Kulturministeren må rydde opp

Nå lover imidlertid Kultur og Kirkedepartemente at skampletten i krigshistorien skal fjernes. De 10.000 siste skal identifiseres så langt det lar seg gjøre.

Departement ber om tysk hjelp

Legger tilbake minneplater