Hopp til innhold

Hjelpeorganisasjonene har snart samla inn 350 millioner til Ukraina

– Har ikke opplevd lignende giverglede siden tsunamien i 2004, sier Røde Kors.

Anhelina Nechytailo og sønnen

Norske hjelpeorganisasjoner har samlet inn 350 millioner som brukes på alt fra vann og mat til psykologhjelp.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Da krigen i Ukraina brøt ut var det mange som ville hjelpe.

På kort tid ble lagrene til hjelpeorganisasjonene fylt opp med alt fra tepper til klær som skulle sendes til flyktninger på grensa til Ukraina.

Men mye av hjelpen endte opp i store søppelhauger mellom Ukraina og Polen.

Da åpnet nordmennene i stedet lommeboka.

– Vi har aldri opplevd lignende, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

– Vi opplevde enorm giverglede ved tsunamien i 2004 og Syria i 2011, men dette overgår alt.

Gunvor Knag-Fylkesnes

Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, sier at krisen skiller seg fra andre kriser ved at det har skjedd så akutt. Allerede etter to uker er 2 millioner mennesker på flukt.

Foto: Nora Lie / Redd Barna

– Det er veldig rørende å se at det er så stort engasjement.

Pengene som til nå er samlet inn vil bli brukt til akutt nødhjelp som mat, vann, sanitære artikler og tak over hodet, forklarer Knag Fylkesnes.

– Vi deler også ut kontanter direkte til de som er rammet. For mange kjennes det godt å kunne kjøpe det de trenger selv, sier Fylkesnes.

Røde Kors: – Mange kjenner på frykten

Røde Kors samlet inn 400 millioner i forbindelse med Tsunamien i 2004. Ikke siden da har de samlet inn så mye i en akutt innsamling på så kort tid.

Røde Kors var en av organisasjonene som samlet inn penger på NRK sin innsamlingsaksjon på mandag. Bare TV- sendinga ga over 80 millioner.

Nina Larsen, markedssjef privatvatmarkedet Røde Kors

Nina Larsen, markedssjef privatmarkedet Røde Kors, forteller at Røde Kors også har en aksjon med Vipps hvor pengene strømmer inn.

Foto: Røde Kors

– I tillegg til at folk sender SMS og vipser, er det mange som også har starta egen aksjon via Spleis, sier Nina Elisabeth Larsen, markedssjef privatmarkedet i Røde Kors.

– Kreativiteten er helt enorm.

Les også Hjelpen ender opp i store søppelhauger på grensen: – Det er nok nå

Et lagerrom stappfullt av flytteesker med ting og tang som skal sendes til flyktningene i Ukraina.

– Hvorfor tror dere givergleden er så stor blant nordmenn?

– Dette er noe mange føler nært. Mange kjenner på frykten og håpløsheten i det å måtte flykte fra et helt normalt liv fra den ene dagen til den andre.

I tillegg tror Larsen bildene og reportasjene som strømmer inn i sosiale kanaler og TV gjør inntrykk.

Les også Spleis har aldri opplevd høyere beløp på kortere tid enn nå.

Stefaniya Gutovska foran pappesker med klær og mat

SOS barnebyer: – Risiko for at barn overlates til seg selv

SOS barnebyer har samlet inn 68 millioner kroner. Pengene kommer fra både privatpersoner og næringsliv, stiftelser og organisasjoner.

De jobber i hovedsak inn mot de 64.000 fosterbarna og de nesten 100.000 barna som bor på institusjoner.

Et skilt med "Help for Ukraine" står foran et lagerrom fullt av pappesker med ting som skal sendes til flyktningene.

Hjelpeorganisasjoner fra hele landet samlet inn store mengder ting og klær i slutten av februar. Nå har bistanden dreid mot pengeinnsamling.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

– I Ukraina består mange av fosterfamiliene gjerne av flere fosterbarn, og er helt prisgitt den økonomiske kompensasjonen de har fått fra myndighetene – en støtte som falt bort da krigen begynte, sier Cicilie Romundstad Asbøll, pressekontakt i SOS barnebyer.

– For barna på institusjon er det nå en reell risiko for at de blir overlatt til seg selv siden ansatte evakuerer med sine familier.

FN advarer mot menneskehandel og seksuelle overgrep under flukten fra krigen i Ukraina. Her tilbyr en person ett år med gratis leie av leilighet og mat til unge kvinner på togstasjonen i Krakow.

FN advarer mot menneskehandel og seksuelle overgrep under flukten fra krigen i Ukraina. Her tilbyr en person ett år med gratis leie av leilighet og mat til unge kvinner på togstasjonen i Krakow.

Asbøll forteller at disse barna ikke kommer seg i sikkerhet på egen hånd. Midlene de samler inn vil bli brukt i flere år fremover til det enorme gjenoppbyggingsarbeidet når krigen er over.

Her er svarene fra resten av organisasjonene som har samlet inn penger til krigsofrene i Ukraina.

Kirkens nødhjelp logo

Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp har samla inn 23 millioner kroner.

– Vi opplever enormt engasjement og stor giverglede blant våre støttespillere. Til sammenligning samlet Kirkens Nødhjelp inn ca. 37 millioner under flyktningkrisen i 2015. Dette var over en lengre periode, sier markedssjef Ragnhild Toyomasu i Kirkens Nødhjelp.

– Kan folk føle seg trygge på at pengene går uavkorta til hjelpearbeid for ukrainere?

– Alle kan føle seg trygge på at pengene som kommer inn går til formålet som er nødhjelpsarbeid til de som er rammet av krigen i Ukraina. Kirkens Nødhjelp er medlem av Innsamlingskontrollen og regnskapene ligger åpent og tilgjengelig på vår nettside. 90 % går til formål. 5 % til administrasjon og 5 % til anskaffelse av midler.

– Hva kan folk gjøre videre for å hjelpe slik dere ser det?

– Folk kan fortsette å gi! Denne krisen vil vare lenge og gjenoppbyggingen, som ligger frem i tid, vil være omfattende.

Logo Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen har samla inn rundt 80 millioner kroner.

– Dette er det største beløpet Flyktninghjelpen noen gang har samlet inn i løpet av så kort tid. Den norske giverviljen er enorm og vi er veldig takknemlige for støtten fra privatpersoner, bedrifter og kommuner som støtter vårt arbeid for ukrainere på flukt, sier Tiril Skarstein i Flyktninghjelpen.

– Hvordan er pengene kommet inn?

– Det strømmer inn donasjoner via Facebook, nyhetsbrev, Vipps og fra bedrifter og kommuner. Noen velger også å bidra på andre måter. For eksempel har Kjøpmannsgata Ung Kunst i Trondheim solgt kunst til inntekt for Flyktninghjelpen, Chess24.com har holdt sjakkturnering og mange kommuner er nå med på en kommunedugnad

– Det er veldig gledelig å se den store giverviljen og vi håper at engasjementet vil fortsette å være stort i lang tid fremover. I tillegg blir det viktig at vi nå ikke glemmer de andre krisene verden står overfor. Situasjonen i land som Afghanistan, Syria, Jemen og Kongo er ikke blitt bedre, snarere tvert imot. I enkelte områder som er avhengig av hveteimport ser vi nå også en forverring forårsaket av høyere hvetepriser delvis grunnet krisen i Ukraina.

Care Norge logo

CARE Norge

CARE Norge har samla inn mer enn 600 tusen kroner.

– CARE har et særskilt fokus på situasjonen for kvinner og jenter, og arbeider for å bedre deres beskyttelse,, sier Susanne Lende, leder for kommunikasjon og politikk i CARE Norge.

– I Romania er vår partner SERA, som tar imot foreldreløse barn og gir de nødvendig beskyttelse. Sammen med rumenske myndigheter jobber vi med å organisere støtte til traumatiserte familier. Og sammen skal vi blant annet trene 200 psykologer i akutt psykososial beredskap i grenseområdene for å hjelpe flyktninger med å bearbeide krigstraumer. 

– Hvorfor tror dere givergleden er så stor blant nordmenn?

– Den tragiske konflikten i Ukraina er nær, og menneskene på flukt viser en rystende virkelighet som berører folk sterkt. Den maktesløsheten man kjenner på gjør at man leter etter måter å bidra og hjelpe på. Nordmenn har store hjerter, og det er flott å se hvordan folk nå ønsker å støtte mennesker på flukt via sjenerøse pengegaver.

Unicef logo

UNICEF

UNICEF har fått inn 58 millioner kroner foreløpig.

– Nå etter angrepene har vi nettopp fått inn seks trailere med 70 tonn medisinsk utstyr, jordmorutstyr og utstyr til nyfødte på sykehus i Ukraina. Det skal gi hjelp til 20.000 barn og mødre i de fem mest rammede regionene i Ukraina, sier Anne Nilsen, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge.

– Vi sikrer også utstyr og medisiner til ca. 100 helseinstitusjoner og stasjoner og har 13 mobile helseteam som drar rundt og gir hjelp til skadde, sårede og traumatiserte barn inne i Ukraina.

På grenseovergangene til Polen, Romania, Moldova og Hviterussland har de opprettet såkalte «Blue Dot»-sentre langs fluktruten.

– Det gir barn og familier varm mat, tepper, psykososiale hjelp, medisiner, informasjon og et sted de kan leke og samle krefter før neste etappe. Planen er å opprette 26 slike sentre i samarbeid med partnere.

Les også No vil norske barn hjelpe med vaflar og saft

F. v. Sunniva Muriaas Iversen, Kristine Johansen Slinning og Anna Kvalvik Gøncz.