NRK Meny
Normal

Krig om eiendomsskatt

Næringslivet i Narvik kan få gjennomsnittlig 144 prosent økning i eiendomsskatten.

Leder Narvik Næringsforum Åsunn Lyngedal

KRITISK: Leder Narvik Næringsforum Åsunn Lyngedal sier kommunen vil få klager på de nye reglene.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Nå får næringslivet i Narvik merke kommunens skakkjørte økonimi etter Terra-skandalen.

Forventer proteststorm

Samtlige næringseiendommer er taksert og i følge Narvik Næringsforum har dette gitt en skatteøkning for næringseiendommer på vel 144 prosent.

Kommunen kan vente seg en storm av protester fra næringslivet etter at nesten 395 næringsbygg har fått uventet høy skattetakst, sier daglig leder i Narvik Næringsforum, Åsunn Lyngedal.

– Mange har fått en takst som er langt over markedsverdien, og de vil klage. Metoden for utregning en tar ikke hensyn til hvor gammel bygningen er så det blir feil. Det er faktisk bare flaks om den treffer, sier hun.

Fører til mange feil

Før skattelegging har takseringen som mål å få frem markedsverdien for eindommen, og næringseiendommer skal ut fra sin verdi skattes med sju promille. Men slik har det ikke blitt i Narvik.

En større forettningseiendom ble taksert og solgt for vel 60 millioner kroner i Narvik. Like etter blir den av kommunen taksert 98 millioner kroner og da ble maskiner i bygget som ikke tilhører eier av bygget tatt med i taksten.

– En tragedie

Bystyremedlem for FrP og medlem i det kommunale takstutvalget Trond Millerjord reagerer på saken.

– Det er tragisk det som har skjedd. Bystyret forholder seg til at administrasjonen nå får inn alle klagene, og så får bystyret si om det var dette vi ønsket.

Bakgrunnen for retakseringen av Næringsbygg i Narvik var at kommunen trengte mer penger i en nokså tom kommunekasse.

Trengte pengene

– Ja, det var derfor vi satte opp eiendomsskatten, men det slår ulikt og urettferdig ut i forhold til enkelte grupper i næringslivet, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet, Rune Edvardsen.

Rådmannen i kommunen forsvarer likevel prosessen.

– Det er ikke gjort noe tilfeldig arbeid nøye med å gå gjennom hver enkelt eiendom, men det er allerede gjort feil, og disse vil bli rettet opp, sier rådmann Wiggo Lauritzen i Narvik.