NRK Meny
Normal

KrF-topp: – Samarbeidet med regjeringen kan ryke i høst

Kristelig Folkepartis fylkesleder i Nordland mener samarbeidsavtalen med regjeringspartiene kan få en snarlig slutt.

Per Pedersen

Per Pedersen i Nordland Krf mener samarbeidsavtalen med regjeringspartiene kan få en snarlig slutt.

Foto: Øystein Nygård / NRK

En ringerunde Klassekampen har gjort viser at 11 av 15 fylkesledere i partiet åpner for å bryte avtalen allerede før neste valg, dersom partiet ikke får større gjennomslag for sin politikk.

KrF mener søndagsåpne butikker truer det borgerlige samarbeidet, men advarselen skremmer ikke Frp.

Uviss høst

Per Pedersen i Nordland KrF sier til Klassekampen at samarbeidet kan ryke allerede i høst.

– Det er en smertegrense for hva vi tåler. Det er på tide at vi setter hardt mot hardt, sier han.

Pedersen, som sitter i sentralstyret i partiet, har tidligere sagt at det får være grenser for hvor mange dragkamper KrF skal orke å ta med regjeringen.

Pedersen mener regjeringen gang på gang har brutt samarbeidsavtalen, og viser blant annet til reservasjonssaken og asylbarn-saken.

I februar uttrykte hans sin misnøye med Frp-nestleder Per Sandberg etter uttalelsene om at KrF har et stort ansvar for at nordmenn verver seg til terrororganisasjoner og «massakrerer barn og kvinner».

– Jeg kan ikke skjønne at vi skal orke å holde på lenger, sa KrF-toppen etter justisminister Anders Anundsens håndtering av asylbarnsaken.

Flertall

11 av 15 fylkesledere i KrF åpner for å bryte samarbeidsavtalen med regjeringspartiene allerede før neste valg dersom partiet ikke får større gjennomslag for sin politikk.

Det viser en ringerunde Klassekampen har gjort. Et flertall av fylkeslederne stiller seg dermed bak KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad som i et intervju med Vårt Land tirsdag sa at Høyre må legge til side søndagshandel og lage et sentrumsorientert budsjett. Hvis ikke kan det borgerlige samarbeidet ryke.

– Hvis regjeringen finner flertall sammen med Venstre for søndagshandel, da er det over og ut, sier fylkesleder Trude Brosvik i Sogn og Fjordane.

Kristelig Folkepartis landsstyre samles til helga for å gå gjennom valgresultatet. Partiet fikk kun 5,4 prosents oppslutning ved kommunevalget.