Hopp til innhold

Krever svar om vaksine og narkolepsi

Thea (5) fikk narkolepsi etter å ha tatt svineinfluensavaksinen, men foreldrene ble ikke trodd da de påpekte sammenhengen. Nå får de støtte fra nok en studie. – Jeg håper de nye bevisene kan bidra til at Thea kan få et bedre liv, sier far Per Kristian Strand.

Therese Leone og per Kristian Strand med datteren Thea

MENER AT VAKSINEN GA SOVESYKE: Etter at Thea Strand fikk vaksine mot svineinfluensaen for litt over ett år siden, har hun sovet 18 timer om dagen. Foreldrene Therese Leone og Per Kristian mener at vaksinen er årsaken til sykdommen.

Foto: Christine Karijord, Saltenposten

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nye resultater viser at barn og unge som har fått influensavaksinen Pandemrix, har cirka fire ganger så stor risiko for å få narkolepsi som ikke-vaksinerte. Tidligere har en finsk studie funnet at det er ni ganger høyere risiko for narkolepsi hos barn i alderen 4-16 år som er vaksinert med Pandemrix sammenlignet med ikke-vaksinerte.

Advarer mot å vaksinere barn

De svenske tallene ble lagt fram i dag av det svenske Läkemedelsverket. Samtidig advarer svenske myndigheter nå mot vaksinering av barn under 18 år. I Norge er det totalt rapportert 13 tilfeller av narkolepsi – 12 fra helsepersonell og en pasientrapport. Alle disse ble vaksinert i perioden med pandemivaksinering, fra november 2009 til april 2010. Åtte av rapportene gjelder barn under 18 år.

En av dem som har fått påvist den sjeldne og alvorlig søvnsykdommen er fem år gamle Thea Strand fra Kjerringøy utenfor Bodø. Livet for Thea, søsknene og foreldrene ble brått snudd på hodet etter at Thea fikk vaksinen like før jul i 2009. Den lille jenta på fem har nærmest fått en helt annen personlighet. Fra å være sprudlende, livlig og glad, er hun nå innesluttet og sover mer enn 18 timer i døgnet.

Lang og tung kamp

– Sammen med andre norske foreldre har vi har kjempet en lang kamp mot helsevesenet for å bli trodd. Vi har vært desperate. For hver forskningsrapport som kommer, føler jeg vi er litt nærmere å få den hjelpen og oppfølgingen barnet vårt trenger, sier pappa Per Kristian Strand.

Datteren får medisiner mot sykdommen, men situasjonen har ikke endret seg.

– Medisinene fungerer dessverre dårlig. Hun sovner fortsatt midt på dagen.

Theas foreldre er veldig spente på hvordan det går til høsten og jenta skal begynne på skolen.

– Sykdommen har påført Thea varige mén. Det er flere ting Thea ikke kan gjøre, og mye må tilrettelegges for henne i det livet hun vil ha fremover. Hun sovner uten forvarsel, enten hun sykler, er på kino eller sitter på bussen. Dessuten sliter hun med mareritt, forteller faren.

Foreldrene har tidligere vurdert å gå til søksmål mot staten, men innser at det blir en tøff kamp å stå alene.

– Nå er vi i dialog med flere andre foreldre. Håpet er vi kan organisere oss.

Men Strand mener at staten har vist lite interesse for å påta seg noe ansvar for disse barna.

– Vi ønsker først og fremst et svar på om vaksinen var farlig. Så får vi ta det derfra, sier han til NRK.no.

Vil ikke uttale seg

Medisinsk direktør dr. med. Olav Flaten i GlaxoSmithKline AS (GSK) som produserer Pandemrix sier til Dagens Medisin at GSK må se nærmere på denne rapporten før man kan uttale seg nærmere. GSK avventer også resultatene fra den store europeiske studien som kommer senere i år.

– Vi forholder oss for øvrig til anbefalingene fra norske og europeiske legemiddelmyndigheter, og det er ikke kommet noen endringer i disse anbefalingene, sier Flaten til Dagens Medisin.

Forsjell på voksne og barn

Det var ingen risikoøkning hos voksne, men man fant over fire tilfeller av narkolepsi per 100.000 personår blant barn og unge (under 20 år), mens det hos uvaksinerte var knapt ett tilfelle per 100.000 personår.

Støttes av finsk studie

De nye svenske funnene understøttes av foreløpige resultater fra en finsk registerstudie som slo fast at barn i alderen 4–19 år som fikk denne vaksinen, hadde nidoblet risiko for å bli rammet av denne tilstanden, der man har en ukontrollerbar tendens til å sovne.

Lite brukt i Norge nå

Svenske myndigheter fastslo nylig med utgangspunkt den finske studien at Pandemrix for tiden ikke bør benyttes i influensavaksinasjon av barn.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverkets avdeling for legemiddelinformasjon sier til Dagens Medisin at knapt noen i Norge vaksineres med Pandemrix lenger ettersom den er en reservevaksine her hos oss. Derfor mener han at en ny anbefaling ikke er nødvendig.

2,2, millioner vaksinert

I Europa er 30,6 millioner vaksinert med Pandemrix og i Norge ble 2,2 millioner vaksinert. Legemiddelverket har hittil mottatt 12 rapporter om nyoppdaget narkolepsi hos individer vaksinert med Pandemrix. Ni av disse gjelder personer 18 år eller yngre. Alle unntatt én er rapport er fra helsepersonell.

Avdelingsoverlegen forteller at undersøkelser i Norge så langt ikke tyder på en økning av antallet narkolepsitilfeller her i landet.