Nordnorske ordførere krever permanent forsvar i Finnmark

Nordnorske ordførere legger press på regjeringen. 9 av 10 svarer i en spørreundersøkelse i regi av NRK at også Finnmark må få et permanent militært forsvar.

Heimevernssoldater

Her øver norske soldater i Finnmark under øvelsen Joint Viking i mars. Det var den første storøvelsen på 50 år i Finnmark.

Foto: Heimevernet

– Jeg ser fram til at vi i Finnmark også kan føle en trygghet og at vi blir sett på som en del av landet der man akter å forsvare sine interesser, sier ordfører Knut Roger Hansen (H) i Porsanger kommune.

Knut Roger Hansen

Ordfører Knut Roger Hansen i Porsanger mener det er på tide at Norge forsvarer sine interesser i Finnmark

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Bortsett fra grensevaktene i Sør-Varanger, har ikke norske hærstyrker vært permanent til stede i Finnmark på mange år. I 1986 forlot for eksempel stridsvognkompaniet Porsangmoen leir i Porsanger kommune. Hansen håper nå på ny aktivitet i den tidligere forsvarskommunen

– Vi er i en god dialog med Forsvaret, og vil stille all vår infrastruktur til disposisjon om de kommer hit.

9 av 10 vil satse i Finnmark

I NRKs spørreundersøkelse svarer nå et massivt flertall at nordnorske ordførere at tiden er inne for å gjenreise et forsvar av Finnmark. 70 prosent av ordførerne i nord har deltatt i undersøkelsen, der 90 prosent svarer ja til militære styrker i Finnmark.

– Det er fornuftig at vi gjenetablerer den tilstedeværelsen vi historisk sett har hatt i Finnmark, sier ordfører i Lenvik kommune, Geir Inge Sivertsen (H)

Alf E. Jakobsen

Alf E Jakobsen i Hammerfest vil ha forsvar i Finnmark

Foto: Jon Are Nilsen

Han får støtte av sine kollegaer i Bodø og Hammerfest.

– Det er sikkerhetspolitisk riktig at regjeringen satser i nord, også i Finnmark, sier Ole Hjartøy (H) i Bodø kommune.

– Vi trenger et forsvar i Finnmark også med tanke på at våre oljeinstallasjoner kan bli et terrormål, forklarer ordfører Alf E Jakobsen i Hammerfest (Ap).

Kan det provosere Russland?

I vinter holdt det norske forsvaret sin første storøvelse i Finnmark på 50 år – under øvelsen Joint Viking. Øvelsen fikk Putin til å mobilisere en ikke-varslet storøvelse på russisk side like etter.

Likevel tror ikke Lenvik-ordføreren at det vil provosere russerne om regjeringen flytter forsvaret nordover.

– Det er naturlig at Norge hevder sin suverenitet også i Finnmark, så dette tror jeg ikke blir noe problem, sier Geir Inge Sivertsen.

Laster kart, vennligst vent...

Russiske hær-, sjø- og luftbaser i det arktiske området strekker seg hele veien fra Murmansk til Beringstredet.

Ap-leder advarer

Men Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere advart mot å bygge opp Forsvaret i Finnmark.

– Jeg er litt urolig hvis utviklingen i Europa skal være sånn at svaret vårt er å ruste opp, at svaret vårt er militært, sa Jonas Gahr Støre til NRK etter et debattmøte i Alta.

Setter pris på innspill fra nordnorske ordførere

1. oktober legger forsvarssjefen fram sitt fagmilitære råd til regjeringen. I løpet av våren 2016 skal regjeringen legge fram en langtidsplan for Forsvaret.

– Jeg og forsvarssjefen setter pris på alle innspill som kommer til dette arbeidet, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til NRK.

Og legger til:

– Økt russisk aktivitet i våre nærområder fordrer mer norsk overvåking og større militær tilstedeværelse i nord, for å kunne opprettholde en god situasjonsforståelse og evne til suverenitetshevdelse.