NRK Meny
Normal

Krever skrinlegging av OL i Oslo

Arbeiderpartiene i Nord-Norge krever at det ikke gis statsgaranti om å få arrangere vinter-OL i Oslo i 2022.

Illustrasjon OL Oslo 2022

VIL IKKE VÆRE MED PÅ PENGEGALOPPEN: Arbeiderpartiene i Nord-Norge sier nå klart og tydelig fra hva de mener om en eventuell norsk OL-søknad nå.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Arbeiderpartiene i Nord-Norge mener at et løft for breddeidretten må prioriteres framfor OL i Norge i 2022.

– OL er blitt til en pengegalopp, og før det skjer ei endring i IOC kan ikke vi være med på dette, sier leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran.

Et demokratisk problem

Bjørnar Skjæran

Bjørnar Skjæran, leder Nordland arbeiderparti.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

I helga har styrene i de tre fylkespartiene i Nord-Norge hatt sinn årlige samarbeidsmøte.

– Det er naturlig for oss å si klart fra vi vi mener om en norsk OL-søknad, all den tid vi er enige om et tydelig nei.

I uttalelsen fra arbeiderpartiene i Nord-.Norge heter det at statens bidrag vil utgjøre minst 22 milliarder kroner. Et eventuelt OL i 2022 vil ha en kostnad på minimum 35 milliarder kroner. Risikoen for overskridelser er plassert hos vertslandet, ikke hos IOC.

– Dersom de olympiske lekene skal overleve som et folkelig arrangement må de bygges på demokratisk forankrede og åpne prosesser, grunnleggende menneskerettigheter og nøkterne budsjetter.

– En pengegalopp

Fylkeslederen i Nordland sier han er positiv til at Norge en gang i framtida igjen skal arrangere OL. Men først må det skje noe i IOC.

– IOC har malt seg opp i et hjørne. Det er en tillitskrise mellom folk og den mektige organisasjonen. Nå må IOC endres slik at den igjen får ei demokratisk forankring.

Og Skjæran mener pengegaloppen må stoppes en gang for alle.

– Når IOC er endret kan det igjen bli aktuelt for både Oslo og andre byer, som Tromsø, å søke om å få arrangere OL. Slik det er nå er det altfor dyrt, sier Bjørnar Skjæran.

Krever ei samlet regjering

Medlemslandene må selv få velge sine representanter i IOC. Og Norge må ta ledelsen internasjonalt for å endre IOC og IOCs krav til OL-arrangementer. Før dette innfris er det ikke aktuelt med et nytt OL i Norge, mener arbeiderpartiene i Nord-Norge.

– Det er uaktuelt for Arbeiderpartiet å godta en behandling i Stortinget dersom regjeringa ikke legger frem en samlet innstilling.

Regjeringa har nå signalisert at det er for sent å innarbeide kostnadskutt i OL-søknaden, siden eventuelle kostnadskutt må kvalitetssikres eksternt.

Dermed må idrettsforbundets søknad stoppes, mener fylkespartiene i nord.

– Samtidig er det åpenbart at det norske folk ikke støtter en OL-søknad, heter det i en felles uttalelse fra de nordnorske arbeiderpartiene.

Flertallet i kulturkomiteen er for et OL i Oslo i 2022. Det til tross for stadig sterkere motstand i folket. I går var komiteen på befaring i OL-byen London