NRK Meny
Normal

Krever seismikkplanene stanset

Norges Kystfiskarlag gir seg ikke før Oljedirektoratet skrinlegger skyte-planene sine. - Gytende torsk kan bli skadet, frykter fiskerne.

Oljeboring i Lofoten og Vesterålen, kart

FISKERIKT: Nordland seks og sju er stengt for oljeleting fram til 2010. Men likevel har Stortinget pålagt Oljedirektoratet å kartlegge området med tanke på oljeleting.

Foto: Grafikk: NRK / NRK

- Det er helt forkastelig at Oljedirektoratet vil skyte seismikk i et område der det nå står fisk og gyter. Vi vet jo dette skremmer fisken, sier daglig leder Håvard Jacobsen i Norges Kystfiskarlag.

Oljedirektoratet har planer om å starte seismikkskyting i de fiskerike områdene utenfor Lofoten og Vesterålen 15. mai. I fire måneder framover skal undersøkelsesskip skyte trykkbølger ned i havet. Dermed kan man komme fram til om det er olje eller gass i grunnen.

- Uvanlig mye gytende torsk nå

Kystfiskere har funnet uvanlig store mengder gytende torsk i områder der det er planlagt seismikkskyting. De har nå sendt inn prøver til Havforskningsinstituttet i Bergen for å se om det er skrei eller den mer sårbare kysttorsken.

- Det er selvfølgelig alvorlig å skyte seismikk uansett hva slags fisk som er i området, men ekstra alvorlig er det om det er kysttorsk.

Om kort tid skal det skytes seismikk der, og fiskerne frykter dette vil ødelegge for gytingen.

- Kan måtte endre planer

Seniorforsker Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet er den som har gitt klarsignal til seismikkskyting utenfor Lofoten og Vesterålen. Han er klar til å endre mening og gi Oljedirektoratet ny beskjed.

- Det betyr at vi tar all ny informasjon for mariene økosystemer seriøst, og vurderer dette på en ordentlig måte, sier Olsen.

- Klar for bråk

Daglig leder Håvard Jacobsen i Norges Kystfiskarlag krever at seismikkplanene skrinlegges.

- Vi kommer til å bruke alle våre kanaler til å få stoppet denne seismikkskytingen i sommer, det må være helt klart, sier Jacobsen til NRK.

Les også:

Sterke protester på seismikk-møte

Krever forbud mot seismikkskyting

Seismikk ødelegger fisket