Krever seismikkplanene stanset

Norges Kystfiskarlag gir seg ikke før Oljedirektoratet skrinlegger skyte-planene sine. - Gytende torsk kan bli skadet, frykter fiskerne.

Oljeboring i Lofoten og Vesterålen, kart

FISKERIKT: Nordland seks og sju er stengt for oljeleting fram til 2010. Men likevel har Stortinget pålagt Oljedirektoratet å kartlegge området med tanke på oljeleting.

Foto: Grafikk: NRK / NRK

- Det er helt forkastelig at Oljedirektoratet vil skyte seismikk i et område der det nå står fisk og gyter. Vi vet jo dette skremmer fisken, sier daglig leder Håvard Jacobsen i Norges Kystfiskarlag.

Oljedirektoratet har planer om å starte seismikkskyting i de fiskerike områdene utenfor Lofoten og Vesterålen 15. mai. I fire måneder framover skal undersøkelsesskip skyte trykkbølger ned i havet. Dermed kan man komme fram til om det er olje eller gass i grunnen.

- Uvanlig mye gytende torsk nå

Kystfiskere har funnet uvanlig store mengder gytende torsk i områder der det er planlagt seismikkskyting. De har nå sendt inn prøver til Havforskningsinstituttet i Bergen for å se om det er skrei eller den mer sårbare kysttorsken.

- Det er selvfølgelig alvorlig å skyte seismikk uansett hva slags fisk som er i området, men ekstra alvorlig er det om det er kysttorsk.

Om kort tid skal det skytes seismikk der, og fiskerne frykter dette vil ødelegge for gytingen.

- Kan måtte endre planer

Seniorforsker Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet er den som har gitt klarsignal til seismikkskyting utenfor Lofoten og Vesterålen. Han er klar til å endre mening og gi Oljedirektoratet ny beskjed.

- Det betyr at vi tar all ny informasjon for mariene økosystemer seriøst, og vurderer dette på en ordentlig måte, sier Olsen.

- Klar for bråk

Daglig leder Håvard Jacobsen i Norges Kystfiskarlag krever at seismikkplanene skrinlegges.

- Vi kommer til å bruke alle våre kanaler til å få stoppet denne seismikkskytingen i sommer, det må være helt klart, sier Jacobsen til NRK.

Les også:

Sterke protester på seismikk-møte

Krever forbud mot seismikkskyting

Seismikk ødelegger fisket

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.