NRK Meny
Normal

Krever rask avklaring

Nordland Arbeiderparti ber regjeringen se bort fra enigheten i Soria-Moria. Vil ha raskere avklaring om oljeboring i Nord.

Olje
Foto: HO / REUTERS

Lederen i Nordland Arbeiderparti, Gunnar Skjelvik, krevde på landsstyremøtet i Arbeiderpartiet i går at leteboring utenfor Nordland må inn i partiprogrammet som skal gjelde fra neste år.

- Må se bort fra Soria-Moria

Regjeringen har sammen blitt enig om at en skal vente på konklusjonene i evalueringen av forvaltningsplanen for Norske- og Barentshavet i 2010.

Nordland Arbeiderparti krever dermed en raskere avklaring rundt spørsmålet om leteboring enn det regjeringen har sagt. Regjeringen vil skjerme Lofoten og Vesterålen i denne stortingsperioden.

Nordlandstopper samlet

Gunnar Skjellvik

VIL HA BORING: Leder i Nordland Arbeiderparti, Gunnar Skjellvik.

Foto: NRK

I dag samler Nordland Ap lokale partitopper fra alle kommunene til det ”lille” årsmøtet for å diskutere det programmet som Arbeiderpartiet skal gå til valg på. Utdanning og og næringsutvikling skal diskuteres, i alle fall slik det går fram av programmet.

Men til NRK Nordland sier Skjelvik at olje- og gassvirksomheten vil stå sentralt i den politiske diskusjonen. Det har allerede kommet inn flere forslag fra lokalparti om forslag til uttalelser, blant annet om utbygging av infrastruktur, og at hva en skal kreve av oljeselskapene som ønsker å lete utenfor Nordland.

Utfordrer SV og SP

Nylig sa olje- og energiminister Åslaug Haga at hun vil skynde seg sakte når det gjelder leting etter olje og gass i nord.

Når Nordland Ap nå krever et prinsippvedtak om olje- og gassutvinning i programmet som skal gjelde fra 2009 og for neste stortingsperiode, utfordrer de både Helga Pedersen, som leder programarbeidet til Arbeiderpartiet, samt SV og Sp. Regjeringen har blitt enig om å vente på konklusjonene i evalueringen av forvaltningsplanen for Norske- og Barentshavet i 2010.

- Må få lokale ringvirkninger

Nordland Ap er sterkt for økt letevirksomhet, men Skjellvik stiller betingelser til oljeselskapene når det gjelder å og noe tilbake til lokalsamfunnene i Nordland som blir berørt av virksomheten.

–Hvis vi ikke får noe, vil vår positive holdning til økt letevirksomhet snu, sier han til NRK.

LES: Oljestrid i regjeringen