NRK Meny
Normal

Krever kontroll på alle sykehus

Pasientombudet i Nordland krever at alle sykehusene i nord må gå gjennom kvalitetsikringen sin etter rapporten om operasjonsskandalen i Bodø.

Nordlandssykehuset

En kritisk rapport om rutinene ved Nordlandssykehuset er årsaken til at pasientombudet krever en gjennomgang.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Alle sykehusene i Nord-Norge må gå gjennom systemene for kvalitetssikring etter rapporten som avslørte store mangler ved Nordlandssykehuset. Det krever pasientombud i Nordland, Inger-Marie Sommerseth.

Les: For dårlig kontroll på sykehuset

Hun har grunn til å tro at ikke alt fungerer som det skal, og derfor ber hun nå sykehusene redegjøre for hvordan det står til.

– Ja, de bør ta utgangspunkt i den erfaringen vi har fått med rapporten fra Nordlandssykehuset og se på hvordan det fungerer på de andre sykehusene i Helse Nord.

– Har du grunn til å tro at der også er mangler?

– Ja, utfra de erfaringene vi har i pasientsaker, så har vi grunn til å tro at ikke alle systemene er i orden.

Inger-Marie Sommerseth, pasientombud i Nordland

Inger-Marie Sommerseth, pasientombud i Nordland vil ha kontroll av rutinene på alle sykehus i nord.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Knusende rapport

I forrige uke kom den eksterne rapporten som inneholdt knusende kritikk av Nordlandssykehuset. Granskinga av rutiner og systemer, deriblant ledelsesssystemer, ble satt i gang etter operasjonsskandalene som rysta hele sykehusverden.

Les: Fjernet organer fra friske pasienter

Lillian Olsen

Lillian Olsen ble feilaktig operert for kreft og ble påført store indre skader.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Nå sier altså pasientombudet at det er grunn til å tro at det er svikt i rutiner og systemer også ved andre sykehus i Nord-Norge. Derfor krever hun svar på hvordan det står til. Og pasientene har behov for å vite, ifølge pasientombudet.

– Ja, jeg tror at utfra det som kommer frem i rapporten fra Nordlandssykehuset så tenker folk som har kanskje fått både infeksjoner eller komplikasjoner, kan det være det som er årsaken til at jeg fikk den skaden jeg fikk.

Kristian Iversen Fanghol

Kristian Iversen Fanghol i Helse Nord sier de ikke vil sette i gang en ekstren gransking.

Foto: NRK

Ingen ekstern gransking

I Helse Nord har de ikke tenkt å sette i gang ekstern gransking av hver enkelt sykehus. Men med utgangspunkt i rapporten om Nordlandssykehuset skal alle sykehus se på sine rutiner, sier informasjonssjef Kristian Fanghol:

– Nei, det vi vet er at det er forskjellig. Mange har ting på plass, men det er også ting som mangler. Derfor er det å ta denne rapporten fra Nordlandsykehuset et godt utgangspunkt, for der har man tatt en hel gjennomgang av et helt sykehus.