Hopp til innhold

Krever Kato Air for millioner

Det var kamp på liv og død da en asylsøker gikk amok med øks ombord i Kato Air-flyet. Nå krever en kvinnelig flypassasjer millionbeløp i erstatning fra flyselskapet.

Cockpiten i Kato Air-flyet

COCKPITEN I KATO AIR-FLYET: Blodflekkene forteller om en kamp på liv og død.

Foto: Kriminalteknisk, politiet i Bodø.

Det første dommer Arne Erik Kirkerud gjorde da erstatningssaken mot Kato Air og Nordisk Flyforsikringsgruppe startet i Ofoten tingrett i dag var å lukke dørene.

– Begrunnelsen for å stenge retten er hensynet til vern av kvinnens medisinske historie, sa Kirkerud før dørene ble lukket.

Hun og en annen passasjer er ikke fornøyd med erstatningen etter det blodige dramaet der en asylsøker prøvde å styrte et Kato Air-fly i 2004.

Det er satt av tre dager til denne rettsforhandlingen. Det skal føres flere vitner i saken, blant annet kvinnens fastlege som skal orientere retten om kvinnens plager etter ulykken.

Professor Lars Weisæth, har i flere år drevet forskning på vold, terror og menneskers reaksjoner i forbindelse med kapringsforsøk, og professoren skal gi retten faglig bistand i så måte.

– Nå må retten ta stilling til deres krav, sier advokat for Kato Air og Nordisk Flyforsikringsgruppe, Terje Marthinsen.

Krever to millioner

Etter det NRK Nordland erfarer, krever den ene kvinnen rundt to millioner kroner i erstatning, mens det er ukjent hvor mye den andre vil kreve. Hennes sak skal ikke behandles denne uka.

Passasjerene ble tilkjent erstatning, men to av de kvinnelige passasjerene var ikke fornøyd med oppgjøret, og stevnet selskapet, sier advokat for Kato Air og Nordisk Flyforsikringsgruppe, Terje Marthinsen.

– De to saksøkerne mottok dels uførepensjon, dels andre offentlige stønader på tidspunktet for denne hendelsen. Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om de i stedet ville fått seg et lønnet arbeid om hendelsen ikke hadde skjedd, sier Marthinsen.

En kamp på liv og død

Den 29 september i 2004 var et Kato Air-fly med sju passasjerer og to flyvere ombord på vei fra Narvik til Bodø.

Like før landing angrep en av passasjerene, en asylsøker, de to pilotene med øks i et forsøk på å styrte flyet. Angrepet ble stanset av et par av passasjerene, og senere ble asylsøkeren dømt til 15 års fengsel.

Lang saksbehandlingstid

Øks fra Kato-Air-dramaet

Øksa som ble brukt i dramaet.

Foto: NRK

At det har tatt mer enn fem år før erstatningssaken kommer opp i retten, forklarer advokat Marthinsen slik.

– De medisinske utredningene i denne typen saker tar lang tid. Vi tar til etterretning at det er to saker som man ikke har klart å få løst utenfor retten.

Kato Air

Den 29 september i 2004 var et Kato Air-fly med sju passasjerer og to flyvere ombord på vei fra Narvik til Bodø.

Foto: Erik Veigård / Scanpix