NRK Meny
Normal

– Uakseptabelt at fylkene ikke har fått se regnestykket

Fylkeskommuner har bedt regjeringen om innsyn i regnestykket som gjør at de taper millioner, men har ennå ikke fått det. – Alvorlig, mener stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet.

Hurtigbåt, ferge og Hurtigruta i Bodø havn

Flere samferdselstilbud i Nordland kan bli lagt ned når fylkesrådet forbereder seg på tøffe kutt. Men regnestykkene fra regjeringen har de ikke fått tilgang til ennå.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Jeg ble rimelig stuss da jeg så at fylkeskommunene ikke fikk innsyn i tallene. Det er uakseptabelt, sier stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik (Ap) fra Nordland til NRK.

– En kan nesten begynne å lure på om de har noe å skjule, legger han til.

Som NRK har fortalt de siste dagene taper flere fylkeskommuner millioner av kroner på at regjeringen bruker gamle tall for å regne ut statsstøtte.

Kjell Idar Juvik

Stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik fra Arbeiderpartiet krever at fylkeskommunene får innsyn.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Da Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fra Høyre i mai la fram regjeringens kommuneproposisjon ble det klart at flere fylkeskommuner må klare seg med langt mindre penger framover.

Pengene fordeles ut ifra hvor store utgifter fylkene har, men flere fylkeskommuner reagerer på måten Kommunaldepartementet regner på.

– Vi føler det er en skeivfordeling som ikke er hensynstatt, sa fylkesråd for plan og økonomi i Nordland, Beate Bø Nilsen, til NRK fredag.

Har ikke fått se tallene

Derfor har fylkesrådet i Nordland i to brev krevd innsyn i beregningsgrunnlaget til regjeringen, uten å få det.

De venter fortsatt på svar på sitt siste brev.

Beate Bø Nilsen

Fylkesråd for plan og økonomi i Nordland, Beate Bø Nilsen, har to ganger bedt departementet om innsyn.

Foto: Nordland fylkeskommune

– Når vi ber departementet om å komme med tallene, så er det for at vi skal kunne kontrollregne dem og se om de er riktig. Men vi har ikke fått ut de tallene, sier Nilsen.

Også Hordaland fylkeskommune har tatt kontakt med departementet. Fredag sa økonomidirektør i Hordaland fylkeskommune, Johnny Stiansen, til NRK at departementet bruker gamle tall for å regne ut statsstøtten.

– Vi er selvsagt ikke fornøyd med at de bruker så gamle tall. Det kommer vi åpenbart dårlig ut av, fortalte Stiansen.

I regjeringens nye inntektsfordeling for fylkeskommunene kom Nordland svært dårlig ut, sammen med fylker som Finnmark og Sogn og Fjordane.

NRK kunne torsdag fortelle at fylkespolitikerne i Nordland må spare inn mellom 400 og 600 millioner kroner. Dermed står både samferdselstilbud og skoler står i fare.

– Kuttene er i seg selv dramatisk. Hvis det i tillegg stemmer at departementet bruker gamle tall, så må det fanges opp, mener Kjell-Idar Juvik fra Arbeiderpartiet.

Utfordrer statsråden

Stortingsrepresentanten skjønner ikke hvorfor ikke departementet allerede har gitt ut tallene til Nordland fylkeskommune.

Vi ønsker å kontrollregne og se om tallene er riktig. Men vi har ikke fått ut de tallene.

Beate Bø Nilsen, fylkesråd for plan og økonomi i Nordland

– Det er oppsiktsvekkende at departementet sitter og holder på dem. Jeg forventer at statsråden griper inn snarest, slår Juvik fast.

– Han burde ikke sitte og se på at det spekuleres i hvilke tall de opererer med, legger han til.

– Men burde ikke departementet kunne regne på dette selv?

– Jeg synes det er bra at fylket tar tak i dette for å kontrollsjekke. Vi som politikere må vite hvilke tall som er lagt til grunn for regnestykket.

Derfor vil Juvik ta opp saken med partiets representant i kommunalkomiteen på Stortinget over helga. Deretter vil han sende et skriftlig spørsmål til Kommunalminister Jan Tore Sanner.

Departementet: – Skal få svar

Det blir neppe nødvendig, for nå lover Kommunaldepartementet at Nordland fylkeskommune skal få tallene de etterspør.

Jardar Jensen

Statssekretær Jardar Jensen beklager at de ennå ikke har svart Nordland fylkeskommune, men lover at de skal få tallene de ber om.

Foto: Torbjørn Tandberg / KMD

– Vi har ingenting å skjule. De skal få tallene, bekrefter statssekretær i departementet, Jardar Jensen (H), til NRK lørdag ettermiddag.

Han sier det første brevet fra fylkesrådet kun inneholdt synspunkter på regnestykket, og ikke noen forespørsel om å få tilgang til det.

Det gjorde derimot brev nummer to datert medio august.

– Dette brevet skal vi nå besvare. Det er beklagelig at de ikke har fått svar tidligere.

– Hvor raskt vil det skje?

– Det skal gå relativt raskt, understreker Jensen.

– Ikke gamle tall

– Har du forståelse for at de selv ønsker å se nærmere på tallene?

– Jeg forstår at de, dersom de ikke liker resultatet, har et ønske om å etterprøve dette. Men tallknuserne i departementet vet hva de holder på med. Jeg blir overrasket dersom de finner andre resultater.

Til kritikken om at tallene de bruker i regnestykket er for gamle, svarer statssekretæren fra Høyre slik:

– Vi bruker de ferskeste tallene vi har. Nøyaktig når de er hentet fra kjenner jeg ikke til i farten, men de er ikke eldre enn to år.