NRK Meny
Normal

Krever bedre rutiner på slakteri

Mattilsynet krever at Horns slakteri på Leknes skjerper rutinene.

Slakteri, slakting

(Illustrasjonsbilde)

Foto: NRK

Nedskjæringsavdelingen, som produserer kjøttvarer til lokalbutikker, har blant annet hatt det for varmt i produksjonslokalene, forteller distriktssjef Trond Kroken i Mattilsynet.

– Mattilsynet ser svært alvorlig på at en kjøttvirksomhet har for høy temperatur i produksjonen. Det fører til fare for en bakterieoppblomstring i matvaren, med mulig helsefare som konsekvens.

Trenger oppusing

Lokalene trenger også oppussing, og det mangler skriftlige planer for blant annet renhold. Men Horns slakteri har allerede ryddet opp i alt dette, sier kvalitetsleder Gøran Ellingsen.

– Og hva angår temperaturene i lokalet, skal det settes inn et isvannsanlegg. I mellomtiden har vi kontrollrutiner der vi følger opp temperaturene på kjøtt og innmat.

Rutinene sviktet

Men i vinter sviktet rutinene på bedriften, da sendte de fra seg 36 kilo kjøttdeig som ble målt til 18 plussgrader, og som kunne ha blitt giftig.

Kjøttet ble levert til en lokal butikk men ble stoppet i tide i en stikkprøve.

Dette var en glipp, sier Gøran Ellingsen i Horns slakteri og forsikrer at de produserer trygg mat.

– Ja, vi har hatt en glipp som vi ser veldig alvorlig på og det har vi tatt tak i, så det skal ikke skje igjen.

Og Ellingsen får støtte av Mattilsynet.

– Etter at dette partiet ble tatt i arrest, så har vi gått inn og kontrollert at de dobbeltsjekker temperaturene. Det skal ikke være noe fare ved å kjøpe kjøttvarer fra Horns slakteri, sier Trond Kroken i Mattilsynet.