Skuffet over nei til redningspakke for E6-utbygging: – Dette er meningsløst

I ett år har bilistene på E6 gjennom Grane betalt bompenger for å få bedre vei. Forrige uke kom sjokkbeskjeden om at deler av veien likevel ikke blir utbedret, og tirsdag sa Stortinget nei til å bevilge mer penger.

E6 stengt ved Majavatn tidligere i dag

Hver vinter står vogntog fast på E6 i Grane i Nordland. Nå har to delstrekninger helt sør i fylket blitt tatt ut av veiprosjektet fordi det mangler penger.

Foto: 03030-tipser

Med et knappest mulig flertall sa Stortinget nei til en redningspakke for å inkludere utbedring av E6 gjennom Grane på Helgeland.

– Nå er det nok veldig mange på Helgeland som er veldig skuffet. Dette er E6, veien til Nord-Norge. En veipakke som har vært avtalt gjennom mange år, som nå blir «plukket i stykker», sier fylkesleder for Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran.

NRK har tidligere fortalt om bilister og vogntogsjåfører som har betalt bompenger i over ett år, men likevel ikke får rettet opp E6 gjennom Grane, og tirsdag fremmet Arbeiderpartiet et forslag i Stortinget der de ba regjeringen om å komme med en plan for hvordan prosjektet skal kunne fullføres som forutsatt.

49 stemmer fra Ap, Sp, SV, MDG og Rødt var ikke nok til å få flertall for Ap-forslaget. De fire borgerlige partiene stemte imot.

– La Frp ta seg av veibygginga

Bilistene får heller ikke tilbake bompengene de allerede har betalt for veien som de nå likevel ikke får.

Bjørnar Skjæran, leder Nordland Ap

Bjørnar Skjæran er skuffet over at forslaget ble nedstemt.

Foto: Barbro Andersen

– Jeg kan ikke tenke meg at man nå ikke bare lar være å fullføre strekningen, men i tillegg skal kreve inn bompenger for en strekning man ikke bygger. Det er meningsløst og noe folk aldri kommer til å forstå, sa Skjæran før de møttes i Stortinget tirsdag.

Ifølge Skjæran vil det koste rundt 160 millioner kroner å fullføre strekningen. Totalt koster veipakken mellom 5 og 6 milliarder.

Stortingsrepresentant Dagfinn Olsen (Frp) sier forslaget til Ap ikke hadde noe i seg, annet enn å oppfordre regjeringen til å gjøre akkurat det samme som de har gjort før.

– Dette er et spill for galleriet. Hadde Ap ment noe med det hadde de lagt penger i det. La Frp ta seg av veibygginga, dette kan vi, sier Olsen.

Dagfinn Olsen

Frps Dagfinn Olsen sier at et nei til forslaget ikke betyr et nei til E6. – Vi er i dialog med Samferdselsdepartementet, og det vil bli penger til E6, sier han.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Tror ikke dette er spikeren i kista

I går sa fylkesleder Allan Ellingsen i Nordland Frp at parsellene det er snakk om, i utgangspunktet ikke var en del av E6-pakka, men at dette var et delprosjekt dersom det var igjen penger til det.

– Dagens bevilgning er til ei storstilt satsing på E6 på Helgeland. Men den strekker ikke til disse parsellene. Det betyr at vi er nødt til å jobbe for at de blir bygd uten å øke bompengeandelen, sier Ellingsen.

Allan Ellingsen under landsmøtet til FrP 2017

Allan Ellingsen (Frp) sier man må få ei statlig bevilgning for å kunne fullføre prosjektet. Han har fortsatt tro på å fullføre prosjektet.

Heller ikke innad i partiet er man helt enige. Stortingsrepresentant Olsen sier at det å finne de nødvendige midlene er den store utfordringen.

– Dette er jo rett og slett en kostnadsøkning som man er nødt til å finne en løsning på. Det skal vi sørge for at regjeringa skal gjøre, sier Olsen.

Laster kart, vennligst vent...