NRK Meny
Normal

Krever betinget fengselsdom for 19-åring etter bildrap

Aktor mener 19-åringen som kjørte ned og drepte en mann i 60-årene i en busslomme i Bodø var uaktsom.

Advokatene i Salten tingrett

Aktor Margrete Torseter, til venstre i bildet, mener 19-åringen som er tiltalt for bildrapet i Bodø i fjor bør dømmes til betinget fengsel i 60 dager.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Under dagens prosedyre i Salten tingrett argumenterte aktor Margrete Torseter for at den tiltalte 19-åringen må dømmes til betinget fengsel, etter dødsulykken i Bodø 8.januar i fjor.

Les også: Fotgjenger omkom etter påkjørsel i Bodø

En mann i 60-årene omkom etter at han ble påkjørt av den da 18 år gamle sjåføren i en busslomme på riksvei 80 i Bodø. Sjåføren skal ha sagt til vitner på stedet at han måtte ha sovnet, noe som også kom fram under vitneavhør i retten i dag.

– Det er bevist utenfor enhver rimelig tvil at han sovna av og at han dermed kjørte ned og drepte avdøde, sa Torseter i retten i dag.

Hun la ned påstand om 60 dagers betinget fengsel, samt førerkortbeslag i to år.

– Tiltalte måtte ha skjønt at noe kunne skje at noen kunne bli skadd. Det å kjøre videre når man er trøtt kan gjøre at man kjører på noen som da kan dø. Essensen er at tiltalte må ha kjent trøtthetstegn, men fortsatt videre likevel og det er uaktsomhet, sa Torseter i retten.

Husker ingenting

Ulykke riksvei 80 Bodø

Mannen i 60-årene omkom etter at han ble påkjørt i en busslomme i Bodø.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Den tiltalte 19-åringen hadde to kamerater i bilen, og var på vei til fotballtrening da ulykken skjedde. Han har forklart i retten at han ikke husker noe fra selve ulykken, men Torseter mener det er liten tvil om at han hadde ansvaret for ulykken, og at han sovnet bak rattet.

19-åringen fikk førerkort ni måneder før ulykken, og hadde lånt farens bil til Bodø-turen. I retten forklarte han at han hadde god tid og holdt fartsgrensen.

– Det var ingen feil på bilen eller noe i veibanen han måtte svinge unna. Det var ingen bremsespor, og de andre i bilen sov eller var slitne. Som en uerfaren sjåfør er det ikke unaturlig at han kunne bli trøtt, sa Torseter.

Aktor viste til at høyesterett har slått fast at brudd på straffelovens paragraf 239 skal resultere i ubetinget fengsel, men mener det kan gjøres unntak på bakgrunn av graden av uaktsomhet, og fordi sjåføren var uerfaren.

Sterkt preget etter ulykken

Salten tingrett på befaring. 19-åring tiltalt for uaktsomt drap

Salten tingrett på befaring på stedet hvor mannen i 60-årene ble påkjørt og drept.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Flere vitner forklarte seg i dag for retten, blant dem den tiltalte 19-åringens lærer og fotballtrener Kjell Harald Nilsen. Han fortalte i retten at tiltalte var svært preget etter ulykken.

Les også: 19-åring tiltalt for bildrap: – Ikke skyldig

– Dette har vært forferdelig vanskelig for en person som jeg oppfatter som redelig og en ordentlig gutt. Han har vært dypt ulykkelig etter ulykken, sa Nilsen.

Læreren beskriver 19-åringen som en ordentlig, hjelpsom og ærlig person, og et forbilde for andre i samme alder.

– Som idrettsutøver jobber han hardt. Han har vært ambisiøs og trent med andre lag, og har vært en av de beste i sitt kull. Derfor valgte jeg ham til kaptein på fotballaget. Han har toppkarakterer på skolen og er alltid til stede. Han har hatt lyst til å bli fengselsbetjent, sa Nilsen i retten.

Ber om frifinnelse

Forsvarer Trond-Ivan Blomsø la i sin prosedyre vekt på at mye er uklart i forbindelse med ulykken, og at tvil skal komme tiltalte til gode. At en ung mann for alltid må leve med vissheten om at han forårsaket at noen døde, er en straff i seg selv, sa Blomsø i retten.

– Rettens oppgave er å vurdere om at dette er en ulykke som skjer titt og ofte i trafikken, eller om dette skjedde som følge av uaktsomhet, sa Blomsø.

Forsvareren mente også retten måtte ta hensyn til muligheten for at tiltalte hadde fått et illebefinnende, selv om han ikke har noen kjent sykdom. Muligheten for at noen kan ha vært på vei over veien, og at tiltalte faktisk foretok en unnamanøver, kan heller ikke utelukkes, mener Blomsø.

– Det er usikkert hvor avdøde ble påkjørt, om det var mange folk i busslomma og om ting kan ha blitt flytta på.

Forsvareren ba om full frifinnelse, og at tiltalte ble behandlet på mildeste måte når det gjelder tap av førereretten og erstatning.