Hopp til innhold

Skeptiske kreftleger

De tror ikke på alternativ behandling. Årsaken er at de ofte ser den tragiske siden av alternativ medisin mener professor.

I dag kjøper nordmenn medisiner på nettet. Det vil apotekene og legemiddelindustrien ha en slutt på.

TROR IKKE PÅ ALTERNATIV MEDISIN: Kreftlegener er de legene som i størst grad ikke tror på alternativ behandling.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Kreftlegene står i en spesiell situasjon, de er de av legene som er mest skeptiske, sier professor i forebyggende medisin Vinjar Fønnebø i Tromsø.

Han er også direktør ved Nasjonalt forskningssenter innen alternativ medisin i Tromsø (NAFKAM).

Vidunderhistorie fra Melbu

Vinjar Fønnebø

VINJAR FØNNEBØ: Professoren sier at det ikke er rart at kreftlegene er de som er mest skeptiske til alternativ medisin.

Den siste tiden har vi hørt om Melbumannen Geir Arne Ovaldsen som
har en aggresiv og ondarta hjernesvulst. Han har i et år tatt tabeletter fra Canada som heter DCA, og nå er svulsten halvert.

LES OGSÅ: Dyr medisin for kreftsyk mann

Selv er Geir Arne Ovaldsen sikker på at det er den alternative medisinen som har gjort at han nå føler seg frisk:

- Forandringa er stor: fra å være sengeliggende, til å sitte i rullestol og gå med krykker og fram til i dag der jeg kjører bil og er fullt oppegående.

Geir Arne Ovaldsen

BETALER SELV: 45 år gamle Geir Arne Ovaldsen på Melbu betaler den nye medisinen fra Canada av egen lomme. Han vil ikke la noe være uprøvd i kampen mot den meget aggresive hjernesvulsten.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Legene tror ikke på Ovaldsen

Men legene hans er skeptiske til at det er denne medisinen som er årsaken til at svulsten har blitt mindre. Og det er ikke så rart at kreftleger er skeptiske til alternativ behandling sier professor Vinjar Fønnebø.

- Kreftlegene er de er de av legene som må ta seg av de mest tragiske historiene når det gjelder alternativ behandling. For de må ta seg av kreftpasienter som har valgt bort skolemedisin.

- Pasientene har gjerne reist til utlandet for å få behandling der. Men så har ikke denne behandlinga virket, så kommer de hjem og legene må ta seg av dem i tida de har igjen før de dør.

LES OGSÅ: - Vanskelig å få medisin godkjent

LES OGSÅ: Kan få medisinen sin betalt

- Alternativ medisin helbreder ikke

I følge Fønnebø viser forskning at det ikke er noe som tyder på at alternativ medisin kan helbrede kreft eller forminske svulster, men at medisinen kan gi bedre livskvalitet.

- Blant annet kan bivirkinger av skolemedisinen bli redusert ved hjelp av alternativ behandling.

- Det er stor interesse blant kreftpasienter når det alternativ behandling. De søker et håp og en mulighet når skolemedisinen ikke har mer å tilby.

Kreftsykepleier i Kreftforeningen Else Støring sier at hun skjønner godt at pasienter og pårørende ønsker å prøve alternativ behandling, men anbefaler at de tenker seg godt om.

- Mange bruker den siste tida si på å lete etter noe som ikke finnes, sier Else Støring til NRK.