Kråkesølv takket oljemotstanderne

Bodø-bandet Kråkesølv takket oljemotstanderne da de slo Madcon og Delillos og vant sin første Spellemannspris.

Kråkesølv - årets popgruppe. SPELLEMANNPRISEN 2011

Her takker Thomas Litangen og resten av gutta i Kråkesølv for Spellemannsprisen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Når man først får muligheten til å snakke direkte til så mange mennesker må man benytte muligheten, sier trommeslager Thomas Litangen til NRK Nordland.

Da Kråkesølv ble ropt opp årets popgruppe i Norge, tok Litangen ordet. I stedet for å takke venner og bekjente, takket han oljemotstanderne.

– Takk til alle som kjemper mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Litangen foran et fullsatt Oslo Spektrum.

Var planlagt

Litangen forteller at han ikke tok talen på sparket.

– De som ellers trenger å bli takket vet om det, og de har vi takket personlig. Vi ble enige på forhånd at hvis vi fikk muligheten til å ta i mot en pris, skulle vi bruke den anledningen til å si noe noen kloke ord om en viktig sak, sier han.

Litangen mener en eventuell oljeboring er tankeløs.

– Det er utrolig sykt at de i det hele tatt vurdere å begynne med oljeboring utenfor Lofoten. Det er så tankeløst hele prosjektet. Selv om vi ikke har mulighet til å være med på alle aksjoner, kan vi utnyttet posisjonen vi har i rampelyset til å støtte de som kjemper mot oljeboring, forteller Litangen.

(artikkelen fortsetter under)

kråkesølv

VANT: Kråkesølv var nominert også i fjor. Den gang som årets nykommer. Da ble det ingen pris, men det ble det i år.

Foto: Handout

Slo Madcon og Delillos

Men for at Kråkesølv i det hele tatt skulle få muligheten til å spre sitt politiske budskap, måtte de vinne den prestisjetunge Spellemannsprisen som årets popgruppe.

Bodø-guttene var nominerte sammen med store band som «Madcon», «Delillos» og «I was a king».

– Og være nominert sammen med disse bandene og gå av med prisen betyr utrolig mye. Spellemannsprisen er en hedersbetegnelse i norsk musikk og dette er noe vi kommer til å huske resten av livet, sier en strålende fornøyd Litangen.

– Festen ikke helt vår greie

Kråkesølv var nominert også i fjor. Den gang som årets nykommer. Da ble det ingen pris, men det ble det i år. Gutta tok likevel ikke av på festen etter prisutdelingen.

– Den type tilstelninger er ikke helt vår greie. Vi koste oss med venner og tok tidlig kveld. Det er de glamour-greie som ikke treffer oss helt, forteller Litangen.

30 år med priser til Nordland

Med årets pris føyer Kråkesølv seg inn i rekken av flere Nordlandsartister som har vunnet Spellemann. Med lørdagens pris er tallet nå opp i 29 vinner fra Nordland fylke.

Flest har Halvdan Sivertsen og Sivert Høyem med seks Spellemenn hver.