Hopp til innhold

Kraftig forbedring av E6 i Nasjonal Transportplan

Det ligger an til ei kraftig forbedring av E6 både sør og nord i Nordland i Nasjonal Transportplan som legges fram i dag.

E6 gjennom Hemnes

E6 FÅR ET LØFT: NRK erfarer at det de kommende årene blir ei kraftig forbedring av E6 gjennom fylket, både i nord og sør. Nasjonal transportplan legges fram i dag, fredag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det ligger an til ei kraftig forbedring av E6 både sør og nord i Nordland, når Nasjonal Transportplan (NTP) legges fram i dag.

Etter det NRK erfarer vil blant annet bompengepakken for E6 på Helgeland ligge inne i planen med en stor andel statlige midler.

– Utrolig viktig

Tove Bjørkmo

Tove Bjørko, fylkesråd for samferdsel.

Foto: Ola Helness / NRK

De har ventet i mange år på ei utbedring av E6en gjennom nordre Helgeland.

– Det er utrolig viktig for landsdelen og hele landet at E6, som er hovedferdselsåren gjennom Nordland, nå blir prioritert. Det vil bety mye at den blir oppgradert på en god og riktig måte, sier fylkesråd for samferdsel i Nordland, Tove Mette Bjørkmo (Ap).

Nå kan innbyggerne i regionen trolig se fram til snarlig byggestart. I NTP vil bompengepakken ligge inne med en overraskende stor andel statlig finansiering.

Flere tunneler kommer

I tillegg kan også innbyggerne nord i fylket glede seg over kraftig forbedring av E6 både nord og sør for Kråkmofjellet pluss en tunnel gjennom Ulvsvåg-skaret - trolig med byggestart tidligst fra 2018.

Også gjennom Tjernfjellet på riksvei 77 og mellom Fiskfjorden og Kanstadbotn på E10 kommer det tunneler i løpet av de neste 10 årene, etter det NRK erfarer.

Bjørkmo håper spesielt på at E6 gjennom Helgeland endelig blir prioritert.

– Vi har hatt altfor mange hendelser på E6 på Helgeland til at det kan fortsette som i dag, sier Bjørkmo.