Hopp til innhold

17 smittede i Hadsel – stenger skole og innfører strengere regler

Hadsel kommune i Vesterålen setter i gang nye tiltak etter at 17 personer har, eller sannsynligvis vil få påvist, covid-19 de tre siste dagene.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel

– Vi har fortsatt et smitteutbrudd som ikke er under kontroll og dette er en alvorlig situasjon, sier kommuneoverlege i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

14 er bekreftet, tre stykker er sannsynlig smittet, melder kommunen på en pressekonferanse, søndag kveld.

Smitteutbruddet i Vesteråls-kommunen er ikke under kontroll. I en pressemelding lørdag kveld, skriver kommuneoverlege i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin, at situasjonen er alvorlig.

Lørdag ble det bekreftet fem nye smittetilfeller. I løpet av tre dager har totalt ti personer fått påvist smitte i kommunen. Rundt 400 er i karantene.

Søndag bekrefter kommunen at 14 stykker har fått påvist smitte i kommunen, mens tre stykker er «sannsynligvis smittet».

– Vi har vært forberedt på at noe slikt kunne skje og har foreløpig fortsatt god test- og smittesporingskapasitet, men det er avgjørende at alle bidrar med å holde seg hjemme ved symptomer og få testet seg, holder avstand og begrenser sosial kontakt, sier Bleidvin.

Stenger skole

Før helga satte kommunen inn flere tiltak.

Blant annet skal Melbu skole holde stengt hele neste uke. Alle arrangement og organisert aktivitet er også avlyst fram til tirsdag. I tillegg oppfordres det til å ha hjemmekontor.

Smittevernlege Martin Larsen Drageset benyttet pressekonferansen til å si at de har kontroll på smittesporingen i kommunen og at ingen så langt er alvorlig syke.

– Så langt har de positive tilfellene knyttet til kjente relasjoner. Vi har ingen positive tester som ikke er uten en kjent smittevei. I tillegg er ingen er alvorlig syke, alle som er syke blir fulgt opp av helsevesenet lokalt. De som har alvorlige symptomer må ha lav terskel for å kontakte legevakten

I tillegg til at Melbu skole holder stengt, vil 400 være i karantene, og strengere tiltak innføres i kommunen, bekrefter kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin.

– Inntil videre vil det innføres munnbind for alle helse- og omsorgstjenester. Alle fellespauser avvikles og færrest mulig skal være samlet på samme sted. Vi stenger også dagsenter for eldre og innfører gult nivå på skoler og barnehager.

Ordføreren roser kommunen

Ordfører i kommunen, Lena Arntzen, sa på pressekonferansen at hun var glad for at folket i Hadsel ser ut til å være sitt ansvar bevisst i en sånn tid.

– Heldigvis var vi forberedt på dette. Suksesskriteriet er hvordan man reagerer etter et utbrudd. Reaksjonen var veldig resolutt, noe vi så ved at lag og foreninger avlyste arrangementer på eget initiativ. Det vitner om at dugnadsånden er i beste velgående.

300 elever får nå digitale læringsopplegg inn mot uken som kommer. Ordføreren har en bønn til innbyggerne nå fremover.

– Nå er det viktigere enn noensinne at alle overholder smittevernreglene og har så få sosiale kontakter som mulig. Det er en vanskelig situasjon vi er i, Melbu-samfunnet er hardt rammet og vi må alle gjøre det vi kan for at ikke denne situasjonen skal bli verre.

Utbruddet knyttes til bedrift

Smitteutbruddet er knytta til bedriften Melbu Systems i Hadsel. De smittede er enten ansatte her eller nærkontakter.

Folk i kommunen bes holde seg mest mulig inne.

Smitten i Hadsel har spredt seg til nabokommunen Andøy. Sist uke ble det bekreftet tre nye tilfeller. Én av disse ble smittet på jobb ved Melbu Systems i Hadsel. I etterkant har to nærkontakter fått påvist smitte. Som følge av dette er en skoleklasse er satt i karantene.

Ifølge VG er en ansatt ved Andøya flystasjon smittet.

Søndag formiddag er det massetesting i kommunen.

Lørdag kveld meldte Vestvågøy om at en person har fått påvist covid-19. På kommunen sin hjemmeside sier kommuneoverlegen at smittesporing er igangsatt og nødvendige tiltak vurderes fortløpende.