Hopp til innhold

Korona sprer seg i ungdomsmiljøene – ber unge om å holde seg unna venner

Kommuneoverlegene i Bodø og Rana med klar oppfordring etter smitteutbrudd blant ungdom i de to byene. Russen mener de har tatt alvoret inn over seg.

sara

Sara Landaas er russepresident for russen på Bodin videregående skole 2021.

Foto: Privat

Både i Bodø og i Rana har det vært flere smitteutbrudd blant tenåringer den siste uka. Derfor blir tenåringer nå bedt om å holde seg mest mulig hjemme.

Som følge av utbruddene er flere videregående skoler stengt etter smitteutbrudd. En av dem er Bodø videregående skole, hvor det er rapportert seks nye smittede det siste døgnet.

Smittevernlegge Kai Brynjar Hagen oppfordrer nå unge til å holde avstand også fra vennene sine.

– Jeg tror det kan bli vanskelig for mange å holde seg unna vennene sine. Men hvis vi er flinke og gjør dette, så blir det forhåpentligvis bedre til neste år, sier russepresident Sara Landaas ved Bodin videregående skole

Flere unge reagerer også på smittespredningen. På Jodel oppfordrer én sine jevnaldrende til å holde seg hjemme:

Landaas sier hun har merket at flere og flere er opptatte av å følge reglene.

I dag er det lørdag, og vanligvis ville nok mange russ ha vært ute på livet, men ikke nå:

– Det er jo lørdag, men det virker som de fleste skal holde seg inne. Jeg vet ikke om noen som har planer om å dra ut, sier Landaas.

Nylig delte russepresidenten en post på russens egne sider, hvor hun oppfordrer til å ta rådene på alvor:

deling sara landaas
Grafikk: Skjermdump

Anbefaler å ikke være sammen med venner

– Vi henvender oss nå spesielt mot ungdom fra 13 år og oppover. De må roe ned. Vi har ikke full oversikt over hvor smitten er.

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen er på plass ved massevaksinering av influensavaksinen i Bodø.

Smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø ber ungdommen i byen om å holde seg mest mulig hjemme. – De må roe ned. Vi har ikke full oversikt over hvor smitten er.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Det sier smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø. Han oppfordrer nå alle ungdommer til å følge reglene.

Kan de ikke være sammen med venner nå?

– Nei, vi anbefaler ikke at de er det. Fordi vennene utmerket godt kan ha smitte med seg. Vi har ikke full oversikt over hvor smitten finnes. Det er det som er problemet, sier smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø.

Stopp i fritidsaktiviteter

I går ble det registrert fem nye koronatilfeller i Bodø, i dag ett. Fire av disse seks er elever på videregående skoler.

På pressekonferansen fredag sa rådgiver Rune Lund Sommerseth ved kulturkontoret at det blir stopp i fritidsaktiviteter ei drøy uke framover. Dette gjelder ikke barn under 13 år.

– Anbefalinga er at ungdommer i ungdomsskolen og videregående skole skal ta en pause fra fritidsaktiviteter den neste uka. Dette er et målretta tiltak som vi forventer skal etterfølges.

Skjult smitte også i Rana

Også i Rana kommune er det smitteutbrudd som fortsetter å vokse. Bare i går ble det registrert hele ni nye smittetilfeller i kommunen.

– Vi har skjult smitte. Utbruddet ventes å vokse i omfang, sier kommuneoverlege i Rana, Frode Berg.

Det er totalt registrert 54 korona-tilfeller i Rana, de fleste den siste uka. Rana er i øyeblikket en av kommunene i Norge med høyest andel smittede, sett i forhold til innbyggertall.

– Vi har 7–8 smitteklynger. Noen henger sammen med hverandre, men dette bildet er litt uoversiktlig. Vi har flere smittede uten kjent smittested, sier Berg i ei pressemelding.

Smitte på Halloweenfest

Samtidig som Rana kommune velger å henvende seg til alle innbyggerne, så retter kommuneoverlegen i Bodø pekefingeren mot de unge.

– Vi ser at mange av de vi har fått som positive tilfeller har vært på Halloweenfest forrige helg. Vi skal ikke ha noen repetisjon av det nå, understreker Hagen.

Hagen håper at det klare oppforinger nå om å være hjemme så skal man unngå strengere tiltak senere. Han sier han har hørt rykter om at ungdom lar være å si fra om symptomer.

– Ungdom som har symptomer teste seg, og ikke la være fordi de er redde for å havne i karantene eller isolasjon.

Og han er ikke med på at han nå henger ut ungdom og gir dem skylda.

– Nei, det er bare tull. Dette er ikke for å gi skylda til noen. De aller fleste har vært flinke. Men denne gangen er det utbrudd i tenåringsmiljøer.