For snart tre uker siden fikk May-Lill Løkaas Ellingsen i Bodø påvist korona.
Samtidig takket hun ja til å bruke et system der hun kunne følges tett opp hjemmefra, uten at helsepersonell trengte å møte henne fysisk.
– Du fester apparatet på langfingeren. Så blir målingen gjort og sendt rett til sykepleierne som leser av resultatet, forklarer Ellingsen.
Dette sparer sykepleierne for mye arbeid, smitterisiko og tid – og man bruker betydelig mindre smittevernutstyr. Noe det har vært mangel på.
Vil lære av Bodø
Måten å overvåke pasienten på denne måten er ny av året, og fem kommuner i Norge er med i dette nasjonale prosjektet.
Tanken med fjernovervåking var opprinnelig å følge opp kronisk syke pasienter hjemmefra.
Men det at Bodø kommune har begynt å bruke utstyret på innlagte pasienter på sykehus i tillegg til pasienter som bor hjemme, har vekket oppsikt.
Derfor har Verdens helseorganisasjon (WHO) bedt Bodø kommune holde et digitalt foredrag for dem om hvordan de følger opp koronapasienter.
Vibeke Tellmann og Francis Odeh. Hun er prosjektleder for Digital hjemmeoppfølging av kronisk syke i Bodø kommune. Han er kommuneoverlege i kommunen og spesialist i nevrologi. Det var han som tok initiativ til å sende inn et utdrag av deres arbeid til WHO.
Foto: Ola Helness / NRKDet er prosjektleder og rådgiver i Bodø kommune, Vibeke Tellmann, og kommuneoverlege og spesialist i nevrologi, Francis Odeh, som står i spissen.
I e-posten fra WHO som ble sendt til Tellmann og Odeh står det (journalistens oversettelse):
«Vi kan med glede informere om at deres søknad har blitt akseptert som et fullverdig bidrag til konferansens foredrag.»
– Dette er stort. Jeg er veldig stolt av mine kolleger og kommunen. Men dessverre er konferansen digital. Vi hadde så lyst til å reise, ler kommuneoverlege Francis Odeh.
Odeh håper konferansen både kan sette Bodø på kartet, men også til å videreutvikle helsetilbudet.
Denne måten å følge opp pasienter på sparer blant annet store mengder smitteutstyr.
Han forklarer at de også bruker dette på pasienter som allerede er på sykehuset. Dermed kan sykepleierne avlastes.
– Konseptet er ikke helt nytt. Men at vi knytter det å følge opp korona både hjemme og på institusjon, er nytt. Poenget er å fange opp forverring så tidlig som mulig, slik at vi kan sette inn tiltak i god tid og på riktig sted, sier han.
Sykepleieren ringte etter få minutter
Systemet er så langt brukt av 50 koronapasienter i Bodø.
Arbeidet med teknologien startet som et nasjonalt e-helseprosjekt, der Bodø og fem andre kommuner gikk sammen om å følge opp kronisk syke pasienter digitalt. Totalt har 140 pasienter med ulike sykdommer testet nyvinningen.
I mars bestemte Bodø kommune seg for å ta i bruk det samme verktøyet for å følge med på isolerte koronapasienter.
May-Lill setter selv på utstyret. Ved hjelp av et pulsoksymeter, et apparat som måler pulsen og oksygenopptaket i blodet, kunne sykepleiere i kommunen se hvordan sykdommen hennes utviklet seg.
Foto: Ola Helness / NRK– Vi så at vi hadde teknologien på plass til en tjeneste som kunne ivareta smittede med et godt smittevern – fordi det er enkelt å holde avstand, sier prosjektleder Vibeke Tellmann.
I løpet av tiden May-Lill Løkaas Ellingsen var syk fikk hun oppleve hvordan dette digitale verktøyet virker.
– Blodtrykket mitt var så lavt at jeg holdt på å gå i gulvet flere ganger. Da gjorde jeg en måling, og i løpet av få minutter ringte en sykepleier som lurte på hvordan jeg hadde det. De sendte også melding til fastelegen min som tok kontakt med meg, sier Ellingsen.
I tillegg til at sykepleierne følger med på målingene kan de også ringe eller snakke med pasienten på video.
Spesialsykepleier i Bodø kommune Mariell Waleniussen Borge snakker med pasient May-Lill Løkaas Ellingsen.
Foto: Ola Helness / NRKEllingsen, som ikke er i isolasjon lenger, er ikke tvil om at prosjektet er en suksess.
– Jeg hadde aldri fått den samme oppfølgingen uten å ha dette utstyret hjemme. Det har vært helt fantastisk å ha denne hjelpen. For meg føltes det veldig trygt, sier hun.
– Vil ikke dette føre til at pasientene hjemme får mindre besøk? Som igjen kan føre til at mange eldre mister det ene besøket mange har i løpet av en dag?
– Nei, dette skal ikke erstatte sykepleierne. Vi skal fortsatt jobbe tett med pasientene. Jeg ser på dette som et supplement som gir oss muligheten til å bli mer effektiv og øke tryggheten, svarer kommuneoverlege Odeh.
Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød, kaller dette pionerarbeid og roser Tellmann og Odeh for prosjektet.