Kommunen visste om smitte blant ansatte – frarådet utested å stenge dørene

Kommunen og utestedet Trevarefabrikken i Henningsvær visste at ansatte var smittet, men valgte å ikke informere gjestene. Så langt er det 13 smittetilfeller i det populære fiskeværet.

Henningsvær er et fiskevær som ligger i Vågan kommune i Lofoten. I senere tid har det blitt et yndet turiststed.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Den siste uken har alfavarianten av koronaviruset bredt om seg i Vågan kommune i Lofoten. Lørdag kveld ble det meldt om tre nye smittetilfeller.

Verst truffet er Henningsvær, det fiskeværet med i underkant av 500 fastboende.

Midt i dette står Trevarefabrikken, et populært utested. De fleste av smittetilfellene spores hit.

Nå kommer det fram at kommunen visste at ansatte og andre nært knyttet til utestedet var smittet.

Likevel informerte de ikke innbyggerne om hvor smitten kom fra, og lot Trevarefabrikken holde åpent og arrangere konserter.

Trevarefabrikken selv avviser at de prøvde å skjule smitten og sier de fulgte helsemyndighetene sine råd.

– Nei, absolutt ikke. Vi har jobbet tett med kommuneoverlegen og gjort alt som de har anbefalt oss, sier Mats Alfsen, som er medeier i Trevarefabrikken.

NRK skrev først at Trevarefest arrangeres av Trevarefabrikken, men dette stemmer ikke. Trevarefest er en egen, ideell organisasjon.

Personvern og smittesporing i sentrum

Den 17. juni informerte Vågan kommune på sin Facebook-side om at to personer, som var nærkontakter til hverandre, var smittet av covid-19.

Da visste kommunen at en av de smittede var tilknyttet Trevarefabrikken i Henningsvær, men informerte ikke om det.

– Hvorfor sa dere ikke noe om hvor smitten var?

– Hva tenker du? At jeg skulle sagt det var i Henningsvær? svarer kommuneoverlege Jan Håkon Juul.

– Eller at de var tilknyttet utestedet Trevarefabrikken?

Kommunelege Jan Håkon Juul

Kommuneoverlege i Vågan, Jan Håkon Juul, mener det var en rett avgjørelse å ikke informere tidligere om at smitten kunne spores til utestedet. Han sier han ville fattet samme avgjørelse igjen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– For det første blir det problematisk personvernmessig, fordi det er få ansatte. Da er det jo slik at jeg må gjøre en vurdering om det hjelper oss i smittesporingen.

– Jeg hadde nok ikke nevnt Trevarefabrikken i det hele tatt, hadde det ikke vært for at vi er nødt til å gå ut for å få gjestene, som har vært der i det tidsrommet vi er kjent med at det har vært smitte der, til å teste seg, sier Juul.

Det var den 23. juni, seks dager etter det første smittetilfellet, at kommunen via Facebook nevnte Trevarefabrikken. Da ba de gjester som hadde vært der den siste uka være oppmerksomme på eventuelle symptom.

Da var allerede sju personer smittet.

Mellom de første smittetilfellene og denne oppfordringen, hadde utestedet hatt åpent og arrangert to mindre konserter, med rundt 70 gjester på hver av dem.

– Var det lurt, med tanke på at man visste at det hadde vært smitte i omløp blant dem som jobbet der?

– Ja, ut fra det vi visste om smitteveiene. Vi hadde veldig god kontroll på hvor mange de tilfellene som da var avdekket hadde vært i kontakt med, og hvilke nærkontakter de hadde, sier Juul.

– De fire første tilfellene var alle ansatte på utestedet?

– Ja, i større eller mindre grad. Noen hadde vært på opplæringsvakter, noen hadde stått på kjøkkenet og vasket og slike ting.

Blandet drinker i baren

Ett av disse smittetilfellene skal imidlertid ha stått i baren og blandet drinker, ifølge kommunelegen.

Juul mener likevel at sjansen for at noen er smittet ved overflatesmitte fra glass er liten.

Trevarekafeen / Kafe i tilknytning til utestedet Trevarefabrikken Henningsvær

Siden 23. juni er Trevarefabrikkens dører stengt.

Foto: Ola Helness / NRK

– Det er bordservering, så ingen gjester har gått til baren for servering. Det var andre som leverte drinkene ut. Likevel kan man ikke garantere at ett av de tilfellene ikke kan ha vært overflatesmitte, sier legen.

Videre sier han at i de i de fire første tilfellene hadde man kontroll på hvem som hadde blitt smittet av hvem, og hvem de smittede hadde hatt kontakt med.

– Og da er det jo ikke noen grunn til å stenge en bedrift.

Smitteutbrudd i Henningsvær, Lofoten

 • 17. juni
  Første smittetilfeller

  Vågan kommune melder om to smittetilfeller. En av disse er ansatt på Trevarefabrikken, men har ikke begynt å jobbe der enda. De to smittede er fra samme husstand.

 • 17. juni
  Holder åpent

  Den ansatte blir satt i karantene, men Trevarefabrikken får holde åpent, ettersom kommunen mener de har kontroll på smitteveien. De går ikke ut med denne infoen på grunn av personvernhensyn.

 • 18. og 19. juni
  Arrangerer konserter

  Til tross for smitten avholder Trevarefabrikken likevel to konserter gjennom helga. Om lag 70 gjester var blant publikum på hver konsert.

 • 19. juni
  To nye smittetilfeller

  Vågan kommune har fått bekreftet smitte på to av nærkontaktene til de smittede som ble meldt torsdag 17. juni. Kommunen opplyser at de har god kontroll på smitteveiene og nærkontakter til disse.

 • 22. juni
  Positivt svar fra karantene

  En av de som ble satt i karantene etter de første smittetilfellene blir bekreftet smittet. Denne personen hadde ingen nye nærkontakter etter å ha blitt satt i karantene.

 • 23. juni
  Frykter villsmitte

  Et nytt smittetilfelle blir oppdaget blant de ansatte. Men denne personen kan ikke knyttes til de andre som nærkontakt. Kommunen går ut med info og starter testing av alle ansatte. Trevarefabrikken tar pause i driften.

 • 24. juni
  To nye nærkontakter smittet

  Vågan kommune får beskjed fra to andre kommuner om positive tilfeller på nærkontakter knyttet til utbruddet i Henningsvær.

 • 24. juni
  To gjester bekreftet smittet

  Gjestene har ingen nærkontakter til tidligere tilfeller, men har vært gjester på Trevarefabrikken uka før. Kommunen oppfordrer alle besøkende i perioden om å teste seg.

 • 26. juni
  Tre nye nærkontakter smittet

  Det er meldt om 3 nye smittede. Alle er nærkontakter knyttet til tidligere tilfeller. Kommunen melder om få nye nærkontakter, og smitteveiene er kjente.

 • 27. juni
  En gjest smittet

  Et nytt tilfelle av smittet er bekreftet og vedkommende er satt i isolasjon. Vågan kommune melder at personen var gjest på Trevarefabrikken 17. juni og ble trolig smittet da. Tre nærkontakter i karantene.

 • 29. juni
  Smitte Vestvågøy

  To nye smittede i Vestvågøy. Begge er relatert til utbruddet i Vågan.

 • 29. juni
  Sju smittede

  Sju nye smittetilfeller i Vågan. Alle er knyttet til de to utestedene i Henningsvær.

 • 30. juni
  Tre nye tilfeller i Vågan

  3 nye smittetilfeller med Covid-19 i Vågan. Disse 3 er kjente nærkontakter med foregående tilfeller og er isolert.

En ikke-sak for offentligheten

Medeier Mats Alfsen ved Trevarefabrikken sier til NRK at utestedet sto klar for å informere gjestene og stenge dørene da smitten ble oppdaget.

Men at kommunen frarådet dette. Han ble fortalt at det var ikke nødvendig og kunne føre med seg mer negativt enn positivt.

– Det var i samråd med kommuneoverlegen, som fra et medisinsk ståsted vurderte saken til å være under kontroll, og en ikke-sak for offentligheten. Det var kontroll på de syke, så lenge de var i karantene var det ikke noe problem. Så vi har hørt på rådene fra kommunen, sier Alfsen.

Alfsen sier også at konsertene som ble avholdt var trygge for de besøkende. Gjester ble vist til stolgrupper de ikke kunne flytte på og de ansatte hadde oversikt over det som skjedde.

– Jeg tror ikke det var problematisk å gjennomføre dem, sier Alfsen.

En konsert har de måttet avlyse; Boy Pablo. De skulle spille denne helga, men det ble ikke mulig.

Alfsen håper på å åpne igjen neste uke. Etter sju dager med karantene og testing, har han troen på å kunne servere tørste gjester igjen.

– Så langt det er mulig skal vi være sikre på at Trevarefabrikken er fri for smitte.

I løpet av helga skal rundt 150 personer testes. Lørdag ble det påvist tre nye tilfeller. Så langt antar kommunelege Jan Håkon Juul at to gjester ble smittet etter besøk på utestedet.

Søndag klokken 15:47 melder Vågan kommune at nok en gjest på Trevarefabrikken har testet positivt for Covid-19. Til sammen har tre gjester blitt smittet etter å ha besøkt utestedet.

– Burde blitt politianmeldt

NRK har snakket med flere fastboende i Henningsvær, som reagerer på at utestedet fikk holde åpent.

En av dem er Rune Hansen i Innbyggerforeningen.

– Dersom det stemmer at både Trevarefabrikken og kommunen hadde kunnskap om et mulig brudd på smittevernrutinene uten å sette inn tiltak, er det svært alvorlig.

Høyrepolitiker i Vågan Ragnar Palsson, som også driver hotell i Henningsvær, går enda lenger. Han mener at det som har skjedd på Trevarefabrikken bør anmeldes og politietterforskes.

Ragnar Palsson, ved Hotel Arctic i Henningsvær

– Er hensyn til personvern viktigere enn publikums behov for informasjon, spør kommunepolitiker Ragnar Palsson (H) i Henningsvær.

Foto: Lofoten Arctic

– Det er meget uheldig, og burde vært politianmeldt. Folk over hele landet – og til og med landets statsminister, har blitt anmeldt og for mulig brudd på smittevernloven. Hun ble jo også bøtelagt.

Palsson mener kommunen med dette har satt hensynet til en enkelt aktør over innbyggernes sikkerhet og helse.

– Nå står vi midt i et smitteutbrudd, som setter hele lokalsamfunnet på spill. At saken hemmeligstemples og dysses ned gjør det enda verre, mener han.

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul, er ikke enig i påstandene som kommer fra Palsson og Hansen.

– Vi har ingen som helst funn som tyder at det har vært brudd på smittevernloven etter 16. juni i Trevarefabrikken.

Henningsvær party

Fest på kaia utenfor Trevarefabrikken natt til onsdag 23., før kommunen informerte om situasjonen på uteplassen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Trevarefabrikken er gjort kjent med kritikken fra de to innbyggerne i fiskeværet. De viser til denne uttalelsen som ble lagt ut på Facebook-siden deres lørdag kveld:

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 23.09.2021
4 333
Smittede siste 7 dager
100
Innlagte
850
Døde
4 106 694
Vaksinerte