Bussen ble ikke stoppet selv om flere elever skulle vært i karantene: – Vi kunne spredt smitte

Skoleklassen fra Saltdal måtte snu på parkeringsplassen til leirskolen etter at det ble påvist koronasmitte på skolen. Nå vil kommunen betale for elevenes utgifter.

syvendeklasse Røkland skole før avreise

SNUDDE I DØRA: Elevene i syvendeklasse ved Røkland skole gledet seg til å dra på leirskole. men turen endte på parkeringsplassen utenfor leirskolen

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg gledet meg til å møte elevene fra de andre skolene og å ha det artig med forskjellige aktiviteter, sier syvendeklassing på Røkland skole i Saltdal, Tore Grauer Kristensen.

– Vi har samlet inn penger til turen. Vi har blant annet gravd ned vannrør, samlet flasker og solgt egenproduserte ting på messer.

Mandag klokken 09.30 satte klassen seg i bussen som skulle ta de 20 elevene og fire voksne til Lofotr Vikingleirskole i Vestvågøy kommune.

På samme tid fikk hjemkommunen Saltdal bekreftet tre positive koronatester. Deriblant ansatte på skolen til elevene.

Men informasjonen om smitte på skolen nådde ikke bussen på vei til Lofoten.

Lofotposten omtalte saken først.

Saltdal kommune erkjenner at de burde håndtert situasjonen annerledes. Du kan lese hele svaret lenger ned i saken.

Sendt til hotell i Svolvær

Rundt klokken 18.00 mandag kveld var klassen fra Saltdal fremme på leirskolen. Elevene gikk ut av bussen, men der var det stopp.

– Vi fikk ikke gå inn på leirskolen, forteller Tore Grauer Kristensen.

Like før bussen ankom leirskolen hadde nemlig skolen sendt ut en melding til foreldre og ansatte om at det var smitte på skolen.

– Jeg tok kontakt med læreren vi hadde med på turen. Vedkommende hadde fått beskjed om at vi skulle gjennomføre turen som planlagt. Det kunne ikke jeg gå med på. Det var ikke forsvarlig, sier Kristine Albinussen.

Hun er sykepleier og en av tre foreldre som var med som reiseleder på turen.

Tore Grauer Kristensen kommer av bussen

ANITIBAC OG VENTEKARANTENE: Tore Grauer Kristensen måtte rett i ventekarantene da han og klassen kom tilbake til Saltdal tirsdag ettermiddag.

Foto: Janne Grauer Myrvoll

De tok da opp situasjonen med ledelsen på leirskolen. Etter hvert fikk de også vite at fire av elevene var i karantene.

– Forslaget da var at de fire som skulle i karantene kunne ta inn på ei rorbu. De andre kunne overnatte på leirskolen, før vi skulle returnere dagen etter, sier Albinussen

– Der skjedde feilvurdering nummer to, mener jeg. Det har senere vist seg at ytterligere tre elever skulle i karantene. Hadde de tatt inn på leirskolen, kunne vi ha spredt smitte der.

Dermed ble det bestemt at elevene måtte ta inn på karantenehotell i Svolvær.

– Vi var bare på rommene våre. Vi snakket om hvor dårlig gjort det var at vi ikke hadde fått beskjeden tidligere. Det hele var ganske kaotisk og bortkastet tid, sier elev Tore Grauer Kristiansen.

Mener turen burde vært stoppet

Tirsdag ettermiddag kom elevene tilbake til Saltdal. Alle elevene må i ventekarantene. Foreldrene mener situasjonen har blitt håndtert dårlig fra kommunens side.

– Det var vi foreldre som tråkket på bremsene da vi ankom leirskolen. Hadde ikke vi gjort det, ville elevene bare ha løpt inn der, og vi ville potensielt hatt en veldig uheldig situasjon, sier reiseleder Kristine Albinussen.

Mor til Tore Grauer Kristensen, Janne Grauer Myrvoll, er også kritisk til kommunens håndtering.

Janne Grauer Myrvoll

BURDE VÆRT STOPPET: Janne Grauer Myrvoll mener klasseturen til sønnen Tore burde vært stoppet tidligere, da smitten i Saltdal ble kjent.

Foto: privat

– Vi reagerer på at det var kjent smitte blant de ansatte på skolen samtidig som bussen med elevene kjørte mot Bodø. Fra klokken 09.30 til klokken 13.00 hadde de mulighet til å stoppe klassen, før de gikk om bord i ferga som skulle til Lofoten, sier Myrvoll.

– Vi mener klassen kunne sluppet å bli skuffet dersom kommunen hadde valgt å snu bussen tidligere. I tillegg har de hardt oppsparte pengene deres gått opp i røyk på grunn av koronaviruset.

Sønnen Tore håper også på at de vil få mer ut av det altfor korte leirskoleeventyret.

– Kanskje får vi muligheten til å reise tilbake en annen gang, sier han.

Tirsdag har smittetallet i Saltdal økt til fem smittede. Fire personer er bosatt i Saltdal, én person i nabokommunen Bodø. 49 personer er i karantene. Ifølge konstituert kommunedirektør Stein Ole Rørvik har alle disse forbindelse til skolen.

Rørvik innrømmer at de kunne håndtert situasjonen rundt utbruddet annerledes.

– Vi ble kjent med smitten cirka klokken 09.00. Smittesporingen ble igangsatt umiddelbart. Kriseledelsen ble i 12-tiden gjort kjent med at en klasse var dratt på skoletur til Lofoten. Sett i ettertid burde vi bedt reisefølget om å snu bussen allerede da, skriver konstituert kommunedirektør i Saltdal, Stein Ole Rørvik, i en e-post til NRK.

Rørvik forteller at de nå vil gå i dialog med foreldrene til elevene som ikke fikk dratt på leirskole, for å komme til enighet om en økonomisk løsning.

– Kommunen er innstilt på å dekke kostnadene, sier han.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 05.08.2021
2 362
Smittede siste 7 dager
30
Innlagte
804
Døde
3 659 464
Vaksinerte